"Убеден съм, че ако влязат в парламента, депутатите от ИТН ще се борят за президентска република така сърцато и всеотдайно, както в предишните три парламента се бориха за мажоритарна избирателна система."

Това написа в социалните мрежи водещия в "Шоуто на Слави" по телевизия 7/8 Иво Сиромахов.

Един от сценаристите на дългогодишното шоу, Сиромахов не влезе в политическия проект на шоумена, и това не е първият случай на подигравка към колегите му, които се включиха в активната политика.

Сиромахов изтъква позабравеното обещание на "Има такъв народ", че ще се борят за мажоритарна изборна система - един от въпросите на неуспешния референдум, внесе от Трифонов през 2016 г. Сиромахов активно участваше в събирането на подписа за допитването до народа, което в крайна сметка не събра нужния брой гласове, за да бъде задължително за прилагане от Народното събрание.

Оправданието на ИТН беше, че трябва стабилен и сигурен парламент без задкулисието - имало нужда да се решат твърде много "технологични въпроси". Осем месеца във властта не достигнаха за тях. Тогава Сиромахов също написа кратко послание в своя Фейсбук профил:

"Човек харесва мажоритарната система само докато влезе в парламента."

Тошко Йорданов, тогава и сега дясна ръка на Трифонов и председател на ПГ на ИТН отсече, че Сиромахов "се изказва неподготвен".

Тази седмица Трифонов се обяви за въвеждане на президентска република - макар че от изказването му не стана ясно какво точно има предвид. Ива Митева се опита да изясни, че става дума за т.нар. полупрезидентска система (такава има например във Франция), но не се разбра дали и тя е наясно какво точно иска лидерът на партията.