Тази вечер от 20:30 е мачът ЦСКА-София - ЦСКА 1948.

Колкото и да говорят разни хора и от двата лагера, че “това е просто един пореден двубой от Първа лига”, събитията и емоциите от последните дни показват, че истината е много по-различна.

“Червеното” дерби на “Българска армия” се очертава да е най-нажеженото откакто двата тима спорят в елита.

Когато човек отвори сайта на ЦСКА-София и разгледа други комуникационни канали, лесно установява, че не е просто “един пореден мач” - не и за клуба на Гриша Ганчев.

“Истинският клуб, който съществува тук, на “Българска армия”, ще играе срещу хората, които се опитват да вземат нашата история. Което е невъзможно. Така че ви призовавам да дойдете на този мач - много е важен”, казва величието Георги Велинов в промо видео за участието си във вече традиционния “Армейски следобед”.

Той ще се срещне с деца и техните родители. Събитието, наречено “Урок по история с Джони Велинов”, е от 18:45 ч.

Следва ново видео - този път с национала Иван Турицов. След кратък анализ на реванша с “Базел”, той първо признава по-високата класа и заслуженото продължаване на швейцарския тим, както и това, че ЦСКА-София не се е представил на ниво в ответния сблъсък.

Той уверява, че отпадането няма да се отрази на тима.

“Мачът в понеделник е с по-специфичен заряд, всеки един от футболистите с съблекалнята знае срещи какъв съперник излиза. Говорим си какво трябва да правим и какво ни предстои. Не само заради нас, а и за феновете сме длъжни в този мач да се раздадем ва макс и да оставим сърцата си”, казва Иван Турицов.

В официално съобщение до БТА пък ЦСКА-София заявява, че в “Армейски следобед” ще участва и Мадлен Радуканова, олимпийска шампионка с ансамбъла по художествена гимнастика от “Токио 2020”.

Велинов и Турицов зоват за подкрепа от трибуните. А бойкотът на някои от най-големите запалянковски фракции в Сектор Г продължава - той започна след загубения  от “Левски” финал за Купата. Стигна се до грозни сцени на първия мач с “Базел”.

Преди дни обаче бе публикуван призив публиката в “Г” да се върне - “само за мача” с ЦСКА 1948.

От другата страна имаше официални изяви. На редовния си брифинг преди двубой на отбора му Любослав Пенев отново хвърли стрели към “Българска армия”:

“Това, което чета, не ме изненадва. Идва от един човек и обкръжението му. Типично за много българи - злоба, завист, неблагодарност. Това виждам аз.”

Напрежение в и без това взривоопасната ос между двата лагера наля преминаването на Стойчо Младенов в ЦСКА 1948. И някои негови изявления, в които и той не пропусна да “захапе” Гриша Ганчев, както и думите за “единен ЦСКА” - нещо, върху което той работел, затова приел офертата на Цветомир Найденов.

Той също настрои допълнително публиката на ЦСКА-София с някои постове във фейсбук. В събота бизнесменът поиска допинг контрол от УЕФА, след като наяве излязоха положителната допинг проба и спрени права на Георги Йомов.

Фенове на ЦСКА 1948 пък няма да присъстват на мача.

"Уважаеми привърженици, ние, феновете на ЦСКА 1948, няма да посетим мача срещу ЦСКА-София по две елементарни причини:

1. Не може да сме гости на родния стадион, още по-малко в сектор "Б".
2. Ако се спазваха законите, този мач щеше да се играе в Ловеч.

Затова отказваме да легитимираме голямата измама от 2016 година. Успех на "армейците" от София в понеделник вечер!", заявиха привърженици на ЦСКА 1948 в декларация, изпратена до БТА.