С кризисен пиар в стил Бойко Борисов премиерът Кирил Петков се извъртя на 180 градуса и обеща на пътните строители, че ще им плати половината дължими пари, ден преди те да блокират цялата страна в национален протест. Това стана на набързо планирана среща с тях и превозвачи на Гара Яна.

"Първите 50 на сто ще минат в четвъртък през парламента, при условие че вторите ще минат през контрола на парламентарни комисии. Това е нашето предложение, изпратили сме го днес към ИНТ, БСП и ДБ в четвъртък да влезе в парламента", каза Кирил Петков.

Цялата предишна седмица депутатите от ПП бойкотираха предложението на ИТН и вицепремиера Гроздан Караджов разплащането да почне, за да започнат и неотложни ремонти по пътищата. Наложи се дори Караджов да излезе на протест с превозвачи срещу собственото си правителство. Той декларира, че според него пътищата са заложник на избора на гуверньор на БНБ, след като ИТН отказа да оттегли кандидата си Любомир Каримански, за да бъде избран Андрей Гюров (ПП).

В крайна сметка, въпреки бойкота си, ПП не постигна целите си, а оттегли Андрей Гюров. А днес премиерът Петков заяви, че иска една номинация, "зад която всички да застанем".

Дали днешният кризисен пиар ще отмени утрешния протест не е ясно, още повече след като се оказа, че не всички недоволни са поканени на Гара Яна. Българската браншова камара "Пътища" съобщи, че не е поканена и очаква да види премиера утре по обед пред Народното събрание. 

Пътищата и БНБ са само поредните точки на раздор сред управляващите, които вече са разделени по това да се оказва ли помощ на Украйна и да се пусне ли Северна Македония да започне преговори с Европейския съюз.

Допълнително напрежение в ситуацията внесе, без да иска, и германската външна министърка Аналена Бербок, която вчера в Люксембург заяви, че до юни РСМ трябва да започне преговори и че говорила с българската външна министърка Теодора Генчовска (ИТН), която се съгласила, че започването на преговори трябва да стане бързо. 

Почти 24 часа по-късно, след като МВнР загадъчно мълча и допълнително нагнети вътрешнополитическата обстановка ("Възраждане" обвиниха правителството в национално предателство и поискаха предсрочни избори, а евродепутатът Ангел Джамбазки - оставката на Генчовска), премиерът отсече:

"Нищо няма да се направи по РСМ без санкция на парламента, правителството няма да действа самостоятелно."

А МВнР заяви в декларация също със закъснение, че българската позиция относно европейската интеграция на Република Северна Македония, остава непроменена.