Българската външна министърка Теодора Генчовска се е съгласила, че преговорите с РСМ за членство в ЕС трябва да започнат възможно най-скоро.

Това обяви германската й колежка Аналена Бербок след среща на външните министри на ЕС в Люксембург.

"За Албания и Северна Македония нашата отговорност в първата половина на тази година преговорите им за членство най-накрая да започнат. Това е закъсняла стъпка. Имах двустранен разговор с българската външна министърка и заедно се съгласихме, че е изключително важно точно в тази ситуация да започне процесът на разширяване и много се надявам България да изчисти спорните въпроси", каза Бербок.

От МВнР потвърждават за провеждането на двустранната среща, но не уточняват какви теми са се разисквали. 

Германската министърка посочи още, че Белград трябва да подкрепи политиките на ЕС, включително санкциите, ако страната иска да стане член на евросъюза. 

"Същото се отнася и за други страни от Западните Балкани, които ясно показаха тези дни, тези седмици, че повечето от тях виждат бъдещето си, своята сигурност в Европейския съюз", каза Бербок. "Ето защо те подкрепят европейските санкции. Ако някой се стреми да стане член на Европейския съюз, което иска Сърбия, тогава от изключително значение е подкрепата за външната политика на ЕС и подкрепата за съответните санкции", добави министърката.