Технологичният милиардер Илон Мъск бе даден на съд, след като купи повече от 9 процента от акциите на социалната медия "Туитър", предаде ДПА, цитирана от БТА.

Покупката го превръща в най-големия външен акционер в компанията и след обявяването ѝ цената на акциите се повиши с над 27 процента. Сега обаче Мъск е изправен пред иск от акционера Марк Рейн Расела, който твърди, че късното оповестяване на дела на Мъск в платформата им е коствало пари и е спестило на Мъск около 143 милиона долара.

В съдебните документи, подадени в Ню Йорк, се твърди, че Мъск е бил длъжен да уведоми Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) в рамките на 10 дни, т.е. на 24 март, за закупуването на 5 или повече процента от акциите на "Туитър". Мъск е предупредил комисията чак на 4 април, когато бил натрупал вече над 9 процента от акциите. 

Когато Мъск купува първите 5% акции от Twitter, но не обявява това, той на практика си създава възможност да закупи останалите 4,2% на много по-ниска цена. Веднага след като обяви покупката на пълния пакет, акциите на Twitter скочиха с 27%, ден по-късно - с над 30%.

Расела е подал молба и искът да бъде приет за колективен, тъй като засяга всеки инвеститор в Twitter, продал акции по време на 11-те дни, в които Мъск крие покупката си.

До момента няма реакция от SEC за нарушението, нито коментар от Мъск за делото срещу него.

Вместо това милиардерът, собственик на SpaceX и Tesla, се забавлява с абсурдни анкети в любимата си социална мрежа, в която вече е топ акционер.