Обсъждането на промените в Закона за здравето, с които се дават възможности при епидемия здравният министър или директорите на РЗИ да налагат определени ограничителни мерки, се проточи няколко часа под предизвестения анти-COVID патос на "Възраждане". 

Предложението на депутата от ДБ д-р Александър Симидчиев, прието на второ четене в здравната комисия в закона да се включи действия, според национален план за управление на епидемия и пандемия, се оказа големият проблем за депутатите от най-малобройната парламентарна група.

Така законопроектът, в който по думите на проф. Георги Михайлов от БСП, няма нищо особено, беше описан от тях с драматични краски като налагащ здравен фашизъм.

Елена Гунчева заподозря, че във въпросния план, който се предвижда да бъде актуализиран и който трябва да съдържа ясните правила как се действа по принцип в такава ситуация, ще има тайно вкарана задължителна  ваксинация.

За лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов Законът за здравето, който урежда принципни положения, се оказа "един частен закон", който се придвижвал като възможност за по-нататъшни "специални операции в българското общество".

"1300 години сме оцелели и без такива пандемии, освен ако твърде много не се погрижат за нас", обяви Николай Дренчев от същата партия. Според него у лекарите постоянно имало желание да сме в пандемия, за да рестриктират живота ни.

 "Когато се спазват правилата, има безопасност за всички", аргументира се накратко д-р Симидчиев.

Гласуваните промени предвиждат здравните власти да могат да въвеждат противоепидемични мерки на локално или национално ниво, но няма да могат да ограничават капацитета за работа на заведения или да затварят населени места.

Временните епидемични мерки не могат да включват:

1. Забрана за влизане на територията на страната;

2. Ограничаване придвижването на територията на страната;

3. Спиране работата на обекти с обществено предназначение и/или други обекти или услуги, предоставяни на гражданите;

4. Изискване на документ за достъп до обектите и услугите по предходната точка 3

Освен национални програми Министерството на здравеопазването да изготвя и национални планове за реакция при заразни болести. Ако няма разработен план за действие за съответната епидемия или пандемия, то Министерският съвет, по предложение на министъра на здравеопазването, приема такъв в срок до един месец. 

Не беше прието предложение на Хасан Адемов от ДПС да бъдат фиксирани три месеца, в които ще продължат да се плащат бонусите (чиито срок изтече на 31 март) за работа в епидемична обстановка. Това са съответно - 600 лв. за лекар, 360 за специалист по здравни грижи и 120 за санитар. Председателят на здравната комисия Антон Тонев обясни, че се върви към промяна на политиката на доходите в здравеопазването като се позова на подписания колективен трудов договор, с който трябва да има трайно увеличение на парите за работещите в здравеопазването.

Тук Адемов репликира, че това се отнася само за синдикални членове, а едва ли всички медици са такива. И поиска да разбере как някоя малка общинска болница ще намери пари, за да осигури това увеличение на възнагражденията. Затова според Адемов било добре да има три месеца, в които да продължат досегашните плащания, за да имат време управляващите да се разберат как ще действат точно.

С измененията се правят промени и в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2022 г. С тях се предвижда да се удължи с три месеца, след отмяната на извънредната епидемична обстановка, възможността Министерството на здравеопазването да субсидира лечебните заведения за болнична помощ за поддържане готовността им за оказване на медицинска помощ.

"Възраждане" гласува против промените в закона, от ДПС и ГЕРБ се въздържаха.