"Топлофикация София" трябва да остане публична собственост, независимо дали ще се управлява от общината или държавата. Това подчерта пред БНТ тази сутрин кметицата на София Йорданка Фандъкова.

"Топлофикация София" е в регулаторен капан, защото държавният регулатор определя цените на топлинната енергия - коментира кметицата на столицата.

В тази регулация "Топлофикация" е обречена да губи, затова трябва да се мисли как може да печели, а тя може да печели от продажбата на ток", обясни Фандъкова.

В момента се търси външен инвеститор, като поръчението на Столичния общински съвет е той да управлява дружеството - но да няма смяна на собствеността, отбеляза тя.

"Близо 300 лева на мегаватчас е цената, на която "Топлофикация" купува, а КЕВР е определил цената на която продава топлинната енергия и е заложил вътре цена на газа от 114 лева, това е огромна разлика. Ако се запази цената, която е в момента, до края на годината "Топлофикация" ще натрупа нови над 500 милиона задължения", отбеляза кметицата.

Дългосрочното решение според нея е модернизация на дружеството - да се изградят нови мощности за продажба на електроенергия, при това в най-кратки срокове. Инвестицията ще излезе на около 800 млн. лв. - в един за момента губещ проект.

"Тази зима ще бъде особено трудна заради високия ръст на цените на всички енергоизточници. Отоплението на софиянци е гарантирано, количества газ ще има, въпросът е какви ще са цените", отбеляза Фандъкова.