Светият Синод е решил тази година да предложи на миряните за Великден благодатен огън "втора употреба", а владиците да не ходят до Божи гроб, за да вземат този, който ще се появи на Велика събота. Причините за това засега са неизвестни. 

"Във връзка с неблагоприятни обстоятелства Св. Синод на БПЦ-БП реши през тази година да не се осъществява пътуване на Велика Събота за пренасяне на Благодатния огън от светия град Йерусалим. Благодатният огън, съхраняван от миналата година, може да бъде получен в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил" след 14 часа на Велика Събота (23 април)", пише в краткото съобщение на Синода. 

Ловчанският митрополит Гавраил обяснява пред vesti.bg, че това било свързано отчасти с ограничителните мерки в Израел срещу COVID, но дипломатически източници споделиха пред Клуб Z, че те никога не са били проблем и църковните ни делегации са получавали винаги разрешение да влязат и излязат от страната. 

Традиционно Синодът пътуваше с правителствения самолет "Фалкон" и директора на дирекция "Вероизповедания" Емил Велинов, който бил пенсиониран от премиера Кирил Петков и вчера бе назначен за началник на протокола на Българската православна църква. Случвало се е България да дава благодатния огън и на съседни държави - например на Северна Македония.

След решението на Синода, пресцентърът на МС обяви:

"Българското правителство е готово да съдейства, като осигури правителствен самолет за пренасянето на благодатния огън от светия град Йерусалим. В уверение на това министър-председателят Кирил Петков изпрати писмо до Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Във връзка с наближаването на големия християнски празник Възкресение Христово премиерът изразява готовността на кабинета да окаже съдействие, считайки че добрата традиция, изградена в годините не бива да бъде прекъсвана. В писмото си до патриарх Неофит министър-председателят Кирил Петков заявява също така готовност за среща със Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия."

Слизането на Благодатния огън става всяка година вечерта на Страстна събота, деня преди православния Великден, в храм „Възкресение Христово“, построен точно върху Божи гроб в Йерусалим. Православните християни твърдят, че слизането на Благодатния огън е чудо. В тесния параклис на Божи гроб влиза сам с няколко свещи православният патриарх на Йерусалим, като преди това е старателно претърсен за всякакви запалителни уреди. Твърди се, че свещите се запалват по Божия воля с огъня.

В първите минути след запалването този огън има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. Огънят възниква над Божи гроб като стълб от синя светлина, от който патриархът запалва свещи. Понякога се запалват спонтанно свещите и лампите около църквата. Патриархът изнася огъня пред църквата, откъдето вярващите го разнасят, а в някои случаи бива пренасян със специални самолети до по-далечни православни страни като България и Гърция.

Явлението се почита и празнува само от православните християни.

Единственият случай, за който се твърди, че Огънят е слязъл извън пределите на храма, бил през 1579 г. Представители на арменската църква подкупили местната градска управа да получат изключителното право да получат огъня и да честват Пасха в храма. Патриарх Софроний и православните поклонници не били допуснати нито в параклиса над Божия гроб, нито въобще в храма, а били изгонени да се молят на входа. Въпреки че арменският патриарх прекарал целия ден в молитви, чудото не се случило. Вместо това огънят лумнал извън храма, точно пред православния патриарх. Предизвиканите сред миряните вълнения разгневили турските власти и те постановили пасхалната церемония винаги да се води от православния патриарх, а арменският архиерей да го следва и никога да не взема пряко участие в получаването на огъня.

През 1238 г. папа Григорий IX денонсира Свещения огън като измама и забранява на францисканци да участват в церемонията. Много християни остават неубедени относно явлението.

През 2005 г. в жива демонстрация по гръцката телевизия Михалис Калопулос, историк на религията, потапя три свещи в бял фосфор. Свещите спонтанно се запалват след около 20 минути, поради свойствата на самозапалване на белия фосфор при контакт с въздух.