Наличието на по-силни религиозни вярвания е свързано с по-високи нива на сексуално удовлетворение, показва ново проучване на учени от Екзитърския университет във Великобритания.

Очаквано, хората, които съобщават, че религията заема важно място в живота им, правят по-малко секс - заради въздържанието докато не намерят постоянен партньор. Но пък са по-доволни от сексуалния си живот като цяло.

Изследването показва, че липсата или многото сексуални партньори през целия живот е свързано с по-ниско сексуално удовлетворение. Установено е, че повече случаен секс или секс без любов води до по-малко сексуалното удовлетворение както за мъжете, така и за жените.

Проучването, публикувано в The Journal of Sex Research, е проведено от д-р Нитзан Пери-Ротем от университета в Екзитър и д-р Вегард Скирбек от Норвежкия институт по обществено здраве.

"Връзката между честотата на секса и сексуалното удовлетворение не е нито проста, нито ясна; във всички типове връзки твърде малко или твърде много секс се свързва с по-ниско сексуално удовлетворение, което предполага, че съществува оптимум по отношение на честотата, свързана с по-високи нива на удовлетворение", обяснява Д-р Пери-Ротем.

Данните се базират на третото британско национално проучване на сексуалните нагласи и начин на живот, включващо над 15 хиляди души между 18 и 59 години.

По-религиозните омъжени жени съобщават за по-голямо сексуално удовлетворение от техните по-малко религиозни връстници, въпреки че тази връзка не е открита сред женените мъже. Религиозните мъже без брак също съобщават за по-голямо удовлетворение от сексуалния живот, въпреки че тази връзка изчезва, след като изследователите включват контроли за отношението към случаен секс и секс без любов, или когато извадката е ограничена до сексуално активни респонденти.

Сред попълнилите проучването 11 процента от мъжете и 16 процента от жените съобщават, че религията и религиозните вярвания са много важни за тях. Повече от две трети от анкетираните съобщават, че никога или почти никога не са посещавали религиозни служби. Половината от анкетираните са женени, други 17 процента живеят с партньор, а една пета нямат постоянен партньор.

Средно мъжете съобщават за по-висока честота на сексуални актове през последните четири седмици в сравнение с жените, но разликата е малка - 4,4% спрямо 4%. Около една четвърт от жените и мъжете изразяват силно съгласие с твърдението "чувствам се удовлетворен от сексуалния си живот", докато 14% от жените и 17% от мъжете съобщават, че са недоволни от него.

Близо 40% от мъжете съобщават, че са имали десет или повече сексуални партньори през живота си, в сравнение с една четвърт от жените.

"Тъй като религиозните хора са по-малко склонни да участват в случаен секс и е по-вероятно да ограничат сексуалната активност до връзка, основана на любов, това може да доведе до по-ниски очаквания за сексуална активност извън официалния съюз, както и до повишено удовлетворение от сексуалния живот като цяло. Въпреки това е възможно религиозните чувства относно светостта на брачния секс (популярна концепция сред британските християни, б.р.), както и неодобрението на секса извън брака, да имат повече значение за сексуалното удовлетворение на жените, отколкото на мъжете. Това е очевидно и от относително по-високите нива на сексуално удовлетворение сред по-религиозните съжителстващи мъже, когато всички други променливи се поддържат постоянни, докато не е открита подобна връзка сред съжителстващите жени", смята д-р Скирбек.

Проучването показва значителна връзка между образователните постижения и сексуалната честота и удовлетворение. Високообразованите хора съобщават за по-рядък секс, както и за намалено удовлетворение от сексуалния живот в сравнение с тези с по-ниска квалификация.

Има и други разлики между мъжете и жените - при мъжете няма връзка между броя сексуални партньори през целия живот и удовлетворението, докато жените с над десет отчитат по-малко удовлетворение.