Двайсет и пет години след трагичната кончина на принцеса Даяна – 31 август, на български излезе биографична книга, посветена на живота на малкия й син, принц Хари, и неговата избраница в живота Меган Маркъл. „Вълнуващата история на Меган и Хари“ е написана от лейди Колин Кембъл, която родните читатели вече познават от бестселъра „Истинската Даяна“. В новата си книга кралската биографка търси отговор на въпросите кои са Меган и Хари и какво ги е превърнало в двойката, която виждаме днес. Изданието четем на български от „Кръг“.

„Вълнуващата история на Меган и Хари“ предлага на читателите да надникнат отблизо в света на младата двойка, която преди две години неочаквано избра да напусне кралското семейство. Източници от Двореца дават на авторката, лейди Колин Кембъл, безценни късчета от историята, които тя разказва в новия си биографичен труд. Любопитното четиво разкрива какво в детството на Меган и Хари предопределя изборите и решенията им днес? И кои са събитията, оформили поведението им след пищната им сватба на 19 май 2018 г.

Кембъл посвещава „Вълнуващата история на Меган и Хари“ на младата двойка, но като познавач на кралската фамилия не пропуска да направи и паралели с други нейни членове. Крал Едуард VIII (чичото на кралица Елизабет II) управлява Великобритания по-малко от година, преди през 1936-а да се откаже от престола и да се ожени за своята любима – разведената американка Уолис Симпсън. Изданието ни потапя и в сложните отношения между Даяна и Чарлз, които са пълна противоположност на тези на Меган и Хари. Завинаги белязан от тях, четвърт век след трагичното загуба на майка си принц Хари говори публично по темата: „Искам това да бъде ден, в който да споделя духа на майка ми с моето семейство, с децата ми, които бих искал да можеха да я срещнат“.

Представяме ви откъс от „Вълнуващата история на Меган и Хари“:

В днешно време новините пътуват почти със скоростта на светлината. Преди появата на интернет истории, родили се в неделя, трябва да чакат до понеделник, за да ги разгласят вестниците. През уикенда няма следобедни издания. В резултат на това чак в понеделник сутринта хората получават пълната информация, предлагана единствено от вестниците. Това важи дори за големи събития като например смъртта на принцесата на Уелс.

Интернет променя всичко това. Часове след като „Съндей Експрес“ разкрива присъствието на Меган в живота на Хари, всички големи медии скалъпват истории и ги пускат на уебстраниците си. Количеството все положителна информация е впечатляващо. По онова време никой няма особено мнение. Предполага се продуцентите на „Костюмари“ да имат ефективен рекламен отдел, а Меган се е позиционирала с вещината на професионалист, така че появата ù да е блестяща. И все пак, предвид че веднага след като историята излиза, разнородни издания като списание „Пийпъл“ в САЩ и „Дейли Мейл“ в Англия се добират до толкова ласкателна и задълбочена информация за Меган, няма как да не възникне въпросът кой е задкулисният автор на повествованието?

Съществуването на „Тиг“ не пробужда подозрения, че е възможно Меган сама да дърпа конците, та марионетките да скачат както тя пожелае. Повечето журналисти смятат актрисите за прекалено глупави, за да напишат собствените си реплики, а какво остава за цял сюжет. Приема се, че „Тиг“ винаги е бил писан от друг.
Все пак налице са ясни белези, че избраният момент не е случаен. Меган е разкарала Нелторп-Каун предишната седмица и в понеделника на 31 октомври, ден след като „Съндей Експрес“ пуска материала, „Ванкувър Сън“ публикува статия, че Меган ще рекламира колекция от пет пролетни рокли, всички с цена под 100 долара, за канадската верига магазини „Райтманс“. Макар Меган да е пестелива на думи и да не споменава Хари по име, в рамките на изминалите 24 часа реномето ù е скочило толкова много, че когато казва: „Имам повече от достатъчно, аз съм най-голямата късметлийка на света“, всъщност потвърждава статута си на приятелка на Хари. Същия ден от списание „Пийпъл“ изяснява въпроса. Скоро ще излезе наяве специалният достъп на списанието до нея, когато оповестява колко сериозни са отношенията на принц Хари и актрисата Меган Маркъл и как е възможно годежът никак да не е далеч. Заглавието обявява „Принц Хари вече е представил Меган Маркъл на принц Чарлз...“, което значи, че информацията би могла да идва единствено от Хари, от Меган или от човек, много близък до тях.

Въпросът, който трябва да бъде зададен, е: кой има най-голям интерес да се потвърди, че Меган е приятелка на Хари и че връзката им е сериозна? При положение че самата аз съм била жертва на изтичане на информация и съм живяла през изключителния период на 90-те години, когато Даяна Уелс подхвърля по нещо на авторите, а после се представя за жертвата, съм развила сериозен нюх за тези неща. Понякога представяната информация е толкова лична, че е възможно да идва единствено от замесените. В мига, щом съзирам подробностите в материалите, ми става ясно, че източникът е някой много близък до двойката. Хари мрази пресата и я вини за смъртта на майка си, затова е ясно, че няма мотив да издаде новината за връзката си с Меган. Така че опитвам да достигна до дъното и звъня на Адам Хеликър, по онова време автор на социална рубрика в „Съндей Експрес“ и човек, когото познавам, харесвам и уважавам от десетилетия. Адам ме уведомява, че „информацията е дошла по добрия стар начин. От прислугата“.

Това не обяснява подробностите в други истории, но за момента съм достатъчно удовлетворена, за да оставя нещата така. Когато не разполагаш с достатъчно данни, за да достигнеш до смислено заключение, най-добре е да изчакаш.

Никак не е изненадващо, че романсът на Хари и Меган се превръща в световна новина, и сега, когато „Съндей Експрес“ е пуснал историята, журналистите навсякъде се ровят за интересни подробности, за да излязат с едни гърди пред конкуренцията.

Няма да се преструваме, че не забелязваме как някои страни гледат по-благосклонно от други на факта, че американска актриса от смесена раса ще се омъжва в британското кралско семейство. Няма как цветът на кожата ù да не е проблем. Макар това да е плюс във Великобритания, САЩ, Канада и още много държави от Общността на нациите, в други не така прогресивни страни, особено пък в култури, където се наблюдава ограничено смесване на расите, класите и вярванията, на този въпрос винаги ще бъде гледано през друга призма.

Също така съществува проблем с миналото на Меган, както и с факта, че е актриса. Макар че британската преса избира да я представи като голяма звезда, при това високо уважавана, пресата в много други държави е по-въздържана. Причините им за резервираността им може и да ни се струват демодирани, но за тях са смислени. Основават се на традиционни ценности, които все още са им скъпи, дори това да не важи за нас. Според тяхното виждане е непристойно мъж от една класа да се свързва с жена от друга класа, освен ако тя не е леконравна, но тогава това не се случва на показ. Всичко по-сериозно помежду им е неприемливо. Ако към тази полемика се добавят расовите различия, историята стига до напълно нови измерения.