Парите, които държавата дължи на пътните фирми, продължават да са една от водещите теми в упралвяващата коалиция.

От "Продължаваме промяната" ще внесат свое решение за проблема, а "Има такъв народ" вече внесоха такова. От БСП заявиха, че решение за разплащане с пътните фирми ще има още следващата седмица.

Премиерът Кирил Петков във фейсбук заяви снощи, че предложението за частично разплащане към пътните фирми ще бъде внесено повторно в парламента.

Вчера Народното събрание не успя да реши казуса с поддръжката на пътищата и разплащането на дължимото към пътните строители.

Депутатите отхвърлиха и трите проекторешения - на Комисията по конституционни и правни въпроси, на Комисията по регионално развитие, както и първоначалното предложение по темата, внесено от депутати от "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и БСП.

Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната" обяви, че следващата седмица ще бъде внесено проекторешение, което ще се доближава по съдържание до това на правната комисия, което събра и най-много гласове "за" в пленарна зала.

"Правният абсурд е забъркан от ГЕРБ и патриотите преди две години. В момента се опитваме да го развържем и затова парламентът трябва да намери решение.

Говорим за страшно много пари, публичен ресурс, който трябва да бъде защитен максимално, затова този гарант трябва да бъде Народното събрание", коментира Ананиев.

От "Има такъв народ" също внасят свое предложение и ще настояват за създаването на временна комисия към Народното събрание, която ще проверява задълженията и ще одобрява плащанията на всички министерства. Според тях тя трябва да бъде оглавявана от опозицията, за да може контролът да е още по-строг.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов обяви, че в деловодството на Народното събрание вече е внесено проекторешение, с което да се отпушат ремонтите на пътищата и новото строителство. Това решение включва изплащането на парите за пътните строители да се извърши с постановление на Министерския съвет.

Йорданов допълни, че заради намеците, че има икономическа изгода за "Има такъв народ" от въпросното проекторешение, парламентарната група внася предложение за създаването на временна комисия, която да следи и да одобрява всички големи плащания на всички министерства.

"Ние предлагаме това, за да е честно за нас и за да може всички български граждани да са спокойни, че нито едно министерство няма да си позволи да направи някаква далавера", каза Йорданов.

И допълни, че министерството на иновациите и растежа разполага с близо 13 млрд. лева, а в "министерството на финансите се харчат едни пари, които не знаем как се харчат".

"Това предложение изчиства тези въпроси. Да видим дали колегите, борци за нулева толерантност на коруцията ще подкрепят това, което наистина слага нула на корупцията.

Ако тези предложения не бъдат подкрепени, можем да имаме обосновано съмнение, че някой в тази държава се опитва да прави неща наскрито и че някой в тази държава, говоря за коалиционните ни партньори, въобще не осъзнават отговорността, която имат като управляващи, рискувайки живота на хората по пътищата по този начин", каза Йорданов.

Депутатът от БСП Борислав Гуцанов също увери, че решение за разплащанията с пътно-строителните фирми ще има още следващата седмица.

"Силно се надявам, че пътищата наистина ще се строят на разумните цени, на реалните, и ще бъдат изграждани качествено, а не това, което се случваше през последните 10 години", каза Гуцанов.

Според него парламентът може да реши да бъдат дадени средствата на пътните фирми по сключените вече договори и след това парите да минат през актуализацията на бюджета, която предстои през следващите седмици.

"Ще направим така, че фирмите да си получат парите, да са спокойни и да няма повече подобни ситуации, в които ни е вкарало предното управление на ГЕРБ", каза той.