Народното събрание отхвърли всички предложения за решение, с което Пътната агенция да може да плати половината от дължимите суми на пътно-строителните фирми.  

Проектът за решениие предвиждаше браншът да получи първоначален транш от близо 600 милиона лева. Споровете бяха основно за това измива ли си ръцете Министерският съвет с парламента и опитва ли се да му вмени противоконституционни отговорности.

"Нещата наистина са критични! Наистина е необходимо и много ви моля да вземете решение тази вечер, защото утре няма как да възложим закърпването и на една дупка по българските пътища! Ежедневно получавам стотици съобщения от български граждани, които питат какво става", призова вицепремиерът Гроздан Караджов.

Предложението бе подкрепено от БСП, ПП и ДБ, но не и от опозицията и ИТН. Така Слави Трифонов бламира партньорите си в четворната управляваща коалиция. Но в крайна сметка мнозинството народни представители отхвърлиха всички предложения на комисиите по финанси, правни въпроси и регионална политика и на практика не позволиха разплащането.

След гласуването премиерът Кирил Петков обяви в социалните мрежи:

"Днес обещах на строителните фирми, че 655 милиона лв ще бъдат разплатени веднага, и останалите 50% - след проверка и одобрение на парламента. Това решение гарантираше, от една страна, 655 милиона лв веднага за строителите, а от друга - работещ механизъм за прозрачно изразходване на средствата пред очите на цялото общество. Продължаваме Промяната, БСП и ДБ направиха точно това, което днес обещах на строителните фирми. За съжаление ИТН гласуваха против това предложение! Ще внесем предложението повторно още в утрешния ден. Няма да губим нито ден."

Какво се случи

Провалът на тази точка от дневния ред бе на практика предизвестен. Около 20 ч., след като цял ден приемаха закриването на специализираното правосъдие, депутатите се заеха с пътищата. Още в самото начало от ГЕРБ попитаха къде е проектът на решение, по който трябва да дебатират и евентуално приемат, тъй като има един на правна комисия, един на комисията по регионална политика, един внесен от самата ГЕРБ, а последното заседание на бюджетната се провали. Факт, вместо да заседават заедно, за да приемт един общ проект, комисиите заседаваха поотделно и на финала имаше различни решения.

Проектът на регионалната комисия пък бе този, първоначално внесен от Министерския съвет с подписите на депутатите от коалицията, който уж беше консенсусен. С него се развързваха ръцете на АПИ да се разплати с пътищарите. В последствие обаче, покрай скандала с това дали кандидатът на ИТН или на ПП да оглави БНБ, партньорите на партията на Слави Трифонов започнаха да бламират заседанията на комисиите по бюджет и финанси и правната, на които одобреният от регионалната комисия проект бе разпределен. Отделен е въпросът, че председателят на парламента Никола Минчев реши в последния момент "да включи в играта" и правната комисия, което доведе до допълнително протакане. Така се стигна до анонса на премиера: че от ПП ще предложат антикорупционната комисия да проверява и разрешава всяко плащане с пътните строители за останалите 50 на сто от неизплатените средства, което после бе възприето от правната комисия и предложено в четвъртък на депутатите за гласуване. Още от сутринта обаче от ИТН дадоха заявка, че няма да подкрепят такова решение и ще настояват не парламентът, а изпълнителната власт да взима решенията за оставащите плащания. Тази им заявка се притвори после и в зала при гласуването, когато те не подкрепиха проекта на правната комисия.

От първо лице

"Имаме един много заплетен казус", констатира в началото на дебата председателят на регионалната комисия Настимир Ананиев (П), което му спечели присмех от залата, защото именно ПП заплете казусът с пътищата, който можеше да е решен още преди седмица. Ананиев обаче настоя - казусът е заплетен от ГЕРБ, договорила дейности за 700 милиона лева, а възложила за 3,3 милиарда лева.

Председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов обаче се ядоса и разкри какъве бил пътят на проектите за решения:

"Трябва да призная нещо на Народното събрание, въпреи че съм вносител. Това предложение, както и другото предложение, е напревено от министър-председателя и финансовия министър Асен Василев редактирано от тяхната сътрудничка Лена", започна той, визирайки шефката на кабинетана Кирил Петков и правителствен говорител Лена Бориславова.

По думите му регионалният министър Караджов е предложил тези пари да се отпуснат през Министерския съвет.

"Те обаче искаха решението да мине през Народното събрание, беше им предоставено решение, те го изчетоха, редактираха няколко пъти, последната редакция беше на сътрудничката Лена Бориславова, след което беше пратено в Народното събрание и ние се подписахме като коалиционни партньори. След това започна циркът заради БНБ и предложението вече не им хареса", продължи Йорданов.

Но с това разказът не приключи. По думите му последвало ново предложение - от същата "света троица", което "по някакви неясни причини влезе в правната комисия" - като тук се визираше разпределението от Минчев в тази комисия в последния момент.

"Да кажа за корупционните практики, защото тук се намеква, че трябва да има контрол в парламента, но не е работа на законодателната власт да действа като изпълнителна. Предложението на Петков, Василев и Бориславова беше 50% да се дадат на фирмите, а останалите да минават през междуведомствената комисия на министерствата на финансите и на регионалното развитие. И ние го подкрепихме, така че тук няма да има корупционна схема. Ставаме за смях да приемем двете предложения на тримата. Трябва да изберем едно от двете - или едното решение на министър-председателя, на финансовия министър и на Лена, или другото решение на министър-председателя, на финансовия министър и на Лена.

Ние, понеже сме последователни, ще подкрепим първото предложение, защото това беше коалиционно договорено. Нищо че после председателят на регионалната комисия (Настимир Ананиев малко се разболя и забрави да се подпише. Но за него сме се подписали. Другото неясно как се появи и беше свързано с БНБ, но такава връзка е нелогична. Да спрем да им правим цирк на опозицията и да гласуваме първото предложение".

Настимир Ананиев се засегна и обвини Йорданов в "лъжи". Подписаният от него доклад бил подписан в парламента, пред погледа на Гроздан Караджов.

Разделение на властите

Намеси се Йордан Цонев (ДПС), който неведнъж е предлагал решения на парламента при възникнали кризи.

"Смеем се, но не е смешно. Да не се чудим на рейтинга на НС и всяка нова власт казва, че се дължал на предишната. Не, не. Дължи се на това което правим тук. Ние не сме опозиция на решаването на този проблем. Обаче може ли един проблем да бъде решен като се сгази цялата правова рамка на държавата? Можем ли ние да изпълняваме функциите на изпълнителната власт? Колко процента да бъдат платени, кога да бъдат платени, колко от тези договори са корупционни или не - ако започнем да се занимаваме с това... не се ли сещате че конституцията не ни е дала това право?! Не ви ли минава през ума - не е дала това право на тази комисия по антикорупция", започна Цонев.

По думите му "излиза, че всяко бъдещо действие ще се гледа от НС - за всяка дейност. НС ще внася в комисия, и тя ще плаща по 50 лева на този и на онзи".

"Какво е решението: задължава МС да сключи анекси за продължаване срока на договорите по поддръжка до провеждането на конкурси. Възлагаме на МС да извърши проверка на договорите и на всички плащания, които реши, че трябва да извърши, а ние по линия на парламентарния контрол да си питаме властта", предложи Цонев.

"Какви проценти ще определяме ние какво ще плаща министърът на финансите. Ами определи ги ти. От къде на къде НС?!", обърна се задочно към Асен Василев депутатът от Движението.

Искрен Митев пък се обърна задочно към Тошко Йорданов с репликата:

"Когато един от коалиционните партньори говори против другите, а опозицията му ръкопляска, това е притеснително за българските граждани. Не разбирам защо не искате да има контрол (от антикорупционната комисия, б.р.)."

Предварителен парламентарен контрол

Дебатът продулжи така:

"Когато сгрешиш е добре да поискаш прошка. Вземете си думите назад, признайте че тези договори са редовни, че не са незаконни, извинтете се и всичко ще тръгне по реда си", призова Радомир Чолаков (ГЕРБ), който в изказванията си излизаше на трибуната с учебник по облигационно право. "Да, ситуацията изисква прошка. От хората, които сключиха договори за 700 милиона, а възложиха за 3,3 милиарда", репликира Йордан Терзийски (ПП).

Спорът за това какво е незаконен договор и има ли такава дефиниция изобщо и какво е нищожен и какво унищожаем договор продължи. "По отношение на нищожност или унищожаемост сме говорили само а инхаус. По отношение на поддържането и текущ ремонт, никой никъде не е твърдял, че са незаконни", настоя Гроздан Караджов.

Намеси се юристът Ива Митева (ИТН), която е и бивш председател на парламента.

"Г-н Чолаков, този учебник е много остарял и мисля че не е актуален. Съжалявам че председателят не е тук (Никола Минчев бе извън залата в този момент), след като разпредели проекта на комисията на правните въпроси в нарушение на правилника. Разпредели го на комисия в 7-дневен, а не в 3-дневен срок", започна Митева. "Ние от първия ден на това НС превърнахме решенията в законодателство, а решението на правна комисия е противоконституционно. Няма правомощия антикорупционната комисия да одобрява плащания. С какъв акт точно се допълват правомощията на комисията?!" 

И продължи:

"Недопустимо е да се подменят решенията на НС по същество. Не знам как ще се приложи това решение. Това ще бъде един голям правен проблем. С това решение се връщаме 30 години назад - сливаме изпълнителната и законодателната власт в едно, казваме, че принципа на разделение на властите не действа, че принципът "власт власт възпира" не действа и оставяме всичко в ръцете на Конституционния съд.

В случай, че бъде прието решението на правната комисия, ние ще предложим пълна проверка от временна комисия в Народното събрание на всички задължения, както и одобряване на всички плащания. По този начин ще кажем, че сме честни, че искаме наистина контрол. Не се гордея с това, което правим днес и искам да ви кажа, че не е парламентаризъм, когато не уважавате конституцията и законите!"

Михаил Камбарев (ПП) опонира - антикорупционната комисия нямало да одобрява плащанията, само да ги "разглежда".

"Опитваме се да направим предварителен парламентарен контрол. Как после ще им кажем на тези министри, че осъществяваме парламентарен контрол?! Да закриват и правилника (за дейността на НС), след като вече са нарушили конституцията" - отвърна Митева.

 Така в крайна сметка с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ИТН против и с 9-те гласа на "Възражданен" като "въздържал се" предложението на правната комисия не бе прието. Отхвърлено бе и това на регионалната комисия.

Очаква се фиаското да продължи в петък.