"Зад фасадата на легитимния принцип на плурализъм на мненията, преекспонирайки го като оправдание, в изданията на „Политически НЕкоректно“ с водещ П. Волгин се разпространяват опорни точки на една агресивна анти-западна пропаганда и руска дезинформация."

Това е изводът за съдържанието на предаването "Политически НЕкоректно" от мониторинговия доклад на Съвета за електронни медии за войната в Украйна в програмата на "Хоризонт".

Днес СЕМ прие с 4 гласа "за" и 1 "против" два подобни доклада за фокусирано наблюдение върху отразяването на войната в ефира на "Хоризонт" и БНТ1 от 24 февруари до 15 март (т.е. преди последното предаване на Волгин, за което му бе направена забележка от ръководството на радиото- б.р).

В ефира на националната телевизия не се установява възхваляване на войната или разпространяване на руски опорки.

По отношение на БНР и по-конкретно (но не единствено) в предаването на Петър Волгин "Политически НЕкоректно" изводът е друг:

"В количествено отношение многократно преобладават позициите срещу САЩ и НАТО (или в защита на Русия) – 15 от общо 25 включени в ефир, и само 4 срещу Русия (две от които от един и същи човек и са по-скоро критика към водещия Волгин, а не толкова към Русия). Останалите шест са изказвания по други теми или неутрални."

Предаването на Волгин позволява свободни включвания на слушатели, които почти през цялото време са "анти-западна реч, която определя САЩ и НАТО (Западът) като своеобразно зло („От Запад идва Сатаната“, „САЩ са противници/агресори/подстрекатели/дразнители…), а Русия се явява жертвата, която няма друг изход, освен „да нападне, за да се защити". Те съвпадат с основните сюжетни линии на руската пропаганда.

В стремеж да се представят "всички гледни точки" се постига обратният ефект и "усещането за предоставяне трибуна на руската пропаганда", пише още в доклада. Изказват се основно проруски слушатели, "което създава усещането, че такова е преобладаващото обществено мнение в страната."

Дава се пример и за предаването на Волгин преди началото на войната в Украйна, в което водещият "с доста иронична интонация и голяма доза насмешка казва":

"Джо Байдън бил сигурен, идната седмица Русия ще нападне Украйна, имал сигурни доказателства за това. (...) Не виждам какъв интерес има Русия да нахлува в Украйна. Разбира се, това може да се промени, ако украинските власти не направят някоя глупост като грузинските.(...) Руските управляващи имат несравнимо по-значителни цели от това да си губят времето с нахлуване в Украйна.“

Според доклада на СЕМ, последвалите събития "задраскват като адекватност и истинност цялото съдържание от това (а и други) издание на предаването „Политически НЕкоректно“ като кардинално противоположна на действителността."

И отбелязват, че в предаването си след началото на войната Волгин пропуска обичайния си встъпителен коментар и го заменя с лаконичното:

"Вие сте достатъчно интелигентни и много добре знаете какво мисля. Така че всичко, каквото си мислите, че си мисля, е истина. Все едно, че съм го казал."

Единственото признание, че е направил грешка в анализа си, е когато слушател го обвинява, че лъже, на което Волгин казва: "Вие никога ли не сте грешили".