В типичния си стил водещият на "Политически НЕкоректно" по БНР Петър Волгин се впусна в поредна атака срещу личности, а не аргументи, след реакциите на последното издание на предаването му тази неделя, което той започна с фалшива новина.

А именно - Волгин съобщи, че войници от украинския батальон "Азов" са пленили заседналия в пристанището на Мариупол кораб с българи на борда "Царевна". Час по-късно това се оказа фалшива новина, на следващия ден бе напълно опровергана от екипажа на кораба в разпространен запис.

Отново бе повдигнат въпросът за това какво прави в обществена медия човек, който разпространява безразборно пропаганда на един диктаторски режим.

Самият Волгин изказа възмутен тезата, че критиците не са слушали предаването му, и обясни в пост в социалните мрежи:

"В това издание на "Политически НЕкоректно" имаше ВСИЧКИ гледни точки по казуса с кораба "Царевна" - информацията, че корабът е задържан; позицията на премиера Кирил Петков, че корабът не е задържан; официалната позиция на българските МО и МВнР, че няма превземане на кораба. Тоест изпълнихме едно към едно изискванията на Закона за радио и телевизия, според които във всяко предаване трябва да има различни гледни точки по дадена тема."

Твърденията, че в предаването са съобщени както информацията, че корабът е задържан, така и позициите на Петков, МО и МВнР, които казват обратното, са факт. Другите тези обаче не са, и действията на Волгин с абсолютна сигурност нарушават Етичния кодекс на служителите на БНР, който той услужливо не споменава.

Как Волгин представя информацията

Волгин съобщава за "новината", че българските моряци са пленени от украинския батальон "Азов" малко след начало на предаването, с тези думи:

"Искам да започнем с информацията, която има вече из всички български интернет сайтове. Да кажа - това е единствено информация от руска страна, от руските агенции, затова че бойците от батальона "Азов" в обсадения Мариупол са задържали два кораба, единият е корабът "Царевна", където се намират българските моряци."

В тези думи има две неверни твърдения. Първо, въпросната информация не се появява "из всички български сайтове", а единствено в тези, които безразборно публикуват всякаква руска пропаганда. Защо? Защото останалите журналисти през това време се допитват до официалните институции - Министерството на външните работи и Министерството на отбраната.

Второто невярно твърдение е, че това е информация "от руските агенции". Всъщност тази информация е споделена от руски сайтове, но се базира на поста на един-единствен човек - зам.-началникът и прессекретар на народната милиция на Донецката народна република (ДНР) Едуард Басурин.

Да припомним, че Донецката народна република не е призната от нито една суверенна държава по света - освен Русия. ДНР се нарича част от територия в Донбас, отцепена от сепаратисти, финансирани и подкрепени от режима на московския диктатор. Това е източникът на фалшивата новина, а не "руски сайтове", които просто споделят неговото твърдение.

И Волгин, и Костадин Костадинов уверяват, че се надяват тази информация да не е вярна. Волгин пита лидера на "Възраждане" дали може да се очаква официално изявление от управляващите. Костадинов отговаря, че вече премиерът Кирил Петков му е казал, че корабът не е пленен.

След това обаче Костадинов започва да развива хипотези как ако моряците са пленени, "с дуло в челото", то те не биха разкрили това.

След интервюто Волгин в действителност съобщава информацията от МО и МВнР:

"Имаме и официалната българска позиция по повод информацията. Българските институции са в контакт с българските моряци и опровергават новината, че българският кораб е превзет."

Любопитно е, че в следващата част на предаването - обаждания от слушателите - един от тях звъни, за да му направи забележка.

"Не мога да разбера как един час тиражирахте едно съобщение на руските медии", отбелязва недоволният слушател.

"След като го има по всички сайтове, и хората го четат и питат защо медиите мълчат, е редно медиите да се изкажат", обяснява Волгин. "Важното е, че имаме сега мнение, официална позиция на страна на управляващите, че българските моряци са добре."

Забележително е какво издават лапсусите. Петър Волгин нарича официалната позиция на две български министерства "мнение". А изказването на чиновник от сепаратистка държава, създадена от диктатура, определя като "информация".

Етичният кодекс на служителите на БНР и как Волгин го нарушава

Освен Закона за радиото и телевизията, в които има няколко члена, които подчертават нуждата от плурализъм в програмите и предаванията на БНР, националното радио си има и свой, вътрешен Етичен кодекс на служителите.

Той допълва и уточнява правилата, по които те трябва да работят. И се счита за част от трудовата характеристика на работещите в радиото.

Ето какво пише в чл. 5 за безпристрастността на работещите в БНР:

Да оставим настрана задължението "да осигурят две и/или повече гледни точки в рамките на същото предаване". Волгин заобикаля това правило, като се редува със Силвия Великова, която има дефинитивно друг подход към темите му.

Волгин обаче нарушава следващото правило - че екипът на предаването трябва да се "въздържа от волно или неволно репродуциране на пропагандни възгледи на чужди държави в сферата на външната политика и историята".

Водещият е внимателен и основно прави такива изказвания в личния си Фейсбук профил. В него той е обявявал "специалната военна операция" на Русия за "закъсняла" и е повтарял опорката, че украинските войски са подлагали на "тормоз мирните граждани в Луганск и Донецк". Но с предаването си в неделя той определено повтори част от руската пропаганда.

С това си действие той наруши и следващото правило - че от неговият екип са длъжни "да се позовават на достоверни информационни източници и когато представят теми и събеседници, трябва да се ръководят от професионалните журналистически стандарти".

Чиновник и говорител на сепаратистки режим не е достоверен информационен източник. Да го цитираш, без да разкриеш кой и какъв е и без да се допиташ преди това (а не след) не отговаря на професионалните журналистически стандарти.

Разбира се, Волгин по никакъв начин не спази и следващото правило в интервюто си с Костадин Костадинов - не възпря и не обясни на аудиторията си, че слушат пропагандни тези. Може би просто не е забелязал пропагандно говорене - в такъв случай отново му липсва професионализъм.

От всичко това следва едно - БНР трябва добре да помисли дали този Етичен кодекс е за украса или не, с водещи като Петър Волгин в ефир.