Руски военни и шпиони са се стреляли след пиянски скандал в кафене в окупирания Херсон, вследствие на което има трима убити и двама ранени. Инцидентът е предмет на секретен доклад на руското военно следствие, стигнал до Yahoo News.

Докладът до Следствения комитет на Руската федерация е от отдела за военни разследвания на Черноморския флот към Руския следствен комитет относно инцидент от 19 юни. При него според текста трима руски войници са били простреляни и убити, а други двама ранени при престрелка с офицери от Федералната служба за сигурност (ФСБ), наследник на прословутия КГБ, в бар в град Херсон, на брега на река Днепър.

Градът е център на област, която е окупирана от руските сили от края на февруари и за чието освобождаване украиските сили започнаха офанзива вчера. Трудно е да се получат подробности за тази операция, тъй като Киев обяви медийно затъмнение на текущите военни действия. 

Кирил Стремоусов, назначеният от Русия губернатор на Херсон, избяга от региона и дори записа видео във вторник от хотел във Воронеж, Русия. Междувременно дори има непотвърдени съобщения за стрелба в кварталите Северен и Таврийски на Херсон.

Според доклада на Следствената комисия около 20 ч. на 19 юни Игор Якубински, Сергей Привалов и Д.А. Бородин, офицери от Военна оперативна група (ВОГ) № 9 на ФСБ, са влезли в кафенето и открили двама военнослужещи по договор - сержант Сергей Обухов и младши сержант Игор Судин „безделно да прекарват времето си, пиейки алкохолни напитки“.

Агентите на ФСБ се скарали на войниците за това, че пият в униформа. Обухов отвърнал, като извадил оръжието си и стрелял в пода. Служителят на ФСБ Привалов се опитал да грабне пистолета му, при което Судин пуснал ред по шпионите с автомата си АК-74. Привалов и Якубински отвърнали на огъня.

Обухов, Привалов и Якубински са умрели на място, според доклада, докато Бородин и Судин са „хоспитализирани с наранявания с различна степен на тежест във Федералната военноморска клинична болница № 1427 на Министерството на отбраната на Русия, разположена в Севастопол“ в окупирания от Русия Крим. Четвърти офицер от ФСБ, неидентифициран в документите, е избягал от местопроизшествието.

28-годишният Обухов и 31-годишният Судин са принадлежали към руска военна част, известна като 8-ми артилерийски полк на руския Черноморски флот.

Престрелката, по която сега се води наказателно дело, е поредният пример за проблеми с дисциплината на руските войници в окупираните територии на Украйна, коментира Yahoo News.