Червен газов гигант  - това е първата планета извън Слънчевата система, заснета директно от телескопа "Джеймс Уебб" на НАСА, който бе пратен в орбита на Коледа миналата година.

Кадрите са с невероятни детайли, уверяват астрономите - макар за нас да изглеждат просто като петна, те са заснети с четири различни светлинни филтъра. И за пръв път имаме кадър на екзопланета с инфрачервена светлина, което дава много повече информация за масата на планетата и температурата на повърхността.

Могат да се засичат дори движенията на облаците в атмосферата, което е безценно при установяване на климата на небесното тяло.

Телескопът "Джеймс Уеб" има за цел да замени стария "Хъбъл", който е в орбита вече 32 години. "Хъбъл" продължава да работи и е получавал подобрения през годините, но не може да вижда по-отдалечени обекти.

Заснетата планета е с код HIP 65426 b и е сравнително близо - "само" на 385 светлинни години от нас. Размерите й са впечатляващи - между 5 и 10 пъти по-голяма е от Юпитер. Отдалечена е от слънцето си на 100 пъти по-голямо разстояние от това между Земята и нашето Слънце. Заснемана е и преди, но от повърхността на Земята, и дори най-добрите телескопи тук са сериозно ограничени от земната атмосфера.

Температурата на повърхността е около 1300 градуса Целзий, а атмосферата е изпълнена с облаци червеникав силикатен прах. Това би било ужасно място за живеене, но фактът, че "Джеймс Уеб" е способен да засече тези детайли, означава, че с него е много по-вероятно да открием планети, на които има живот.

HIP 65426 b е и млада планета - само на 10-20 милиона години. Земята е на 4,5 милиарда години. Наблюденията ни подсказват как са изглеждали Сатурн и Юпитер, нашите газови гиганти, на младини.