Дискриминация на работното място само защото си от български произход и се самоопределяш като българин – това е най-често срещаният проблем, пред който са изправени нашите сънародници.

Това обяви днес вицепрезидентът Илияна Йотова след среща с наши сънародници в Охрид, съобщават от прессекретариата на "Дондуков" 2.

"Тревожни неща научихме за преброяването – северномакедонските власти са изисквали български документи. Това изискване не е било предявявано към други етнически групи”, посочи още Илияна Йотова.

Тя отново повтори българската позиция, че се очакват гаранции за правата на македонските българи, като най-сигурната гаранция е вписването им в Конституцията на Република Северна Македония.

“Македонските българи имат гаранция за своята защита в лицето на българската държава. Споделят, че такава твърда подкрепа усещат за първи път от много години насам”, заяви вицепрезидентът пред български и северномакедонски медии.

В отговор на въпрос на северномакедонски медии вицепрезидентът заяви, че България очаква ясни резултати, записани в Договора за добросъседство.

“Очакваме промяна на определени текстове в учебниците. Очакваме разкриването на архивите, на гоненията на хора заради българското им самосъзнание. Недопустимо е в 21 век поругаването на паметници само защото са на българи”, подчерта Йотова, като даде конкретни примери, споделени й при срещите с нашите сънародници. Един от тях – неколкократно разрушена надгробна плоча на български офицер, участвал в освобождението на тези земи през 1903 г.

Запитана от северномакедонски журналист за признаването на македонско малцинство в България, вицепрезидентът го призова да прочете българската конституция, в която няма малцинства, и подчерта, че решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург не е за признаване на македонско малцинство в България.

В Охрид Илияна Йотова посети Дневен център за деца с аутизъм, финансиран от българското правителство като част от програмата на МВнР „Българска помощ за развитие“. Йотова подари занимателни материали за децата.

По-рано вицепрезидентът отдаде почит пред паметника на 15-те загинали български туристи на потъналия кораб “Илинден” през 2009 г.