"И правителството на Република Северна Македония, както и обществеността, с нетърпение чака деня, когато и у нашите съседи ще узрее времето, когато и там онези граждани, които имат например македонско самосъзнание, ще могат по същия свободен начин да практикуват убежденията си".

Това заяви премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в изявление за МИА, съобщава БТА.

"Ние като правителство стоим зад свободните убеждения на всички граждани, очакваме същия подход и реципрочност към българските граждани с македонско самосъзнание", каза още той, помолен да коментира откриването на клуба при Културния център "Ванчо Михайлов" в Битоля.

"Става дума за противоречива историческа личност, която е възприемана по различен начин от различни групи граждани в Република Северна Македония. Все пак, тъй като става дума за гражданска инициатива, съгласно Европейската конвенция за правата на човека, с която ние сме изцяло съгласувани, такива проекти не са предмет на държавен надзор. В Република Северна Македония всички граждани имат възможност свободно да практикуват своите етнически, религиозни и идеологически убеждения", допълни македонският премиер.

Много по-остър обаче бе северномакедонският президент Стево Пендаровски, който лично се включи в кампанията срещу България след откриването на Културния център.

"Откриването на културни центрове навсякъде в демократичния свят води към сближаване на народите и техните култури, но да се именува културен обект на лице, което е доказан сътрудник на фашисткия режим от Втората световна война, не обслужва тази благородна кауза", се казва в коментара на Пендаровски по повод вчерашната церемония в Битоля, на която присъстваха множество български политици от всички партии, съобщава Нова тв.

"Не оспорвам доброто намерение на премиера Петков, вчера обаче в състава на българската делегация бяха представители и на предишното управление в София, които бяха най-гласните противници на македонския път към Европа. С тяхното присъствие и изявления бяха минимизирани посланията за добросъседство и сътрудничество на българския премиер", каза още Пендаровски.

По думите му през 2017 г. идеята да се сформира историческа комисия имаше за цел да се намери компромис за историческите събития и личности, които трябва да бъдат честване заедно и от македонския, и от българския народ.

"За съжаление, вчера в Битоля беше направен опит един доказан сътрудник на хитлеристкия нацистки режим да бъде представен като мост за сближаване между двете държави", допълва той.