Имот на язовир "Искър", според табелите - "във владение на Руската федерация" - е обагрен в цветовете на Украйна - синьо и жълто. За протестната акция сигнализираха читатели на Клуб Z.

Други табели около 12-те декара, които са под контрола на руското посолство у нас, са оцапани с червена боя - символ на пролятата кръв. Син и жълт спрей има и по оградата.

Всъщност парцелът, непосредствено до брега на вододайната зона на София, като част от него попада в чашата на язовира, е напълно незаконен - факт, известен от над десетилетие. Имотът се води към Столична община и по принцип би трябвало да е изключително държавна собственост.

Още през 2010 г. от район "Панчарево" обявиха, че няма никакви документи за парцела.

Имотът е подарен от Георги Димитров на "братския" Съветски съюз, но за това няма абсолютно никаква документация, обясниха тогава от районната администрация. Това е обичайно за много подобни имоти - руски в България и български в Русия, "подарявани" на думи по комунистическо време.

Руското посолство още тогава обявява, че за този имот се водят преговори. Според районната администрация пък има български собственици, които искат да си върнат тези земи.

От МВнР през 2010 г. потвърждават тезата на руснаците - че се водят преговори на руско-българската група за недвижими имоти в рамките на "междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество".

Клуб Z изпрати запитване до МВнР за това какво развитие има по казуса с този и други руски имоти в България, както и възможна ли е конфискация на тези имоти от държавата - практика в много други европейски страни след началото на войната в Украйна.