Министърката на икономиката и индустрията Корнелия Нинова започва нова рокада - този път в държавното оръжейно дружество "Кинтекс".

От съобщение до медиите става ясно, че министерството започва процедура по избор на ново ръководство, а настоящият изпълнителен директор ще бъде уволнен. 

"Инспекторатът на Министерството на икономиката и индустрията извърши проверка на дейността на „Кинтекс“ ЕАД за 2021 г. Заключенията са за редица нарушения и явен конфликт на интереси на изпълнителния директор", пише в съобщението. 

Повече подробности за нарушенията засега няма, но е ясно, че докладът вече е изпратен в прокуратурата и АДФИ. 

В момента изпълнителен директор на компаниятае Александър Михайлов, а в съвета на директорите влизат още Васил Ризов, Стефка Граматикова, Десислава Господинова и Анита Великова. 

Това обаче е поредната намеса на Нинова в оръжейния сектор и то във време, в което страната е разделена по отношение на изпращането на военна помощ в Украйна. Нинова е най-върлият привърженик на тезата за ненамеса и "неутралитет" и дори заплаши, че няма да изпълни решение на НС за изпращане на помощ, ако такова бъде взето. 

Припомняме и че в МС вече е внесен проект, с който се изменя Законът за експортния контрол на продукти свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба. Те са изготвени от Министерство на икономиката, което е под контрола на Нинова и като вицепремиер, и като министър.

Според предложенията за нови текстове (а не само изменения в съществуващите) министърът на икономиката (или лице, което е упълномощил) може не само да променя, но и да отнема издадено удостоверение за внос, износ или трансфер на оръжие.

Става въпрос за "износ, внос и трансфер на продукти, свързани с отбраната", които се извършват от "физически и юридически лица, регистрирани по реда на Търговския закон, както и структури на централната администрация на изпълнителната власт, ръководени от министри, Държавна агенция "Национална сигурност", Държавна агенция "Разузнаване" и НСО. Разбирай - в т.ч. военнопромишленият комплекс.

"Отнемането" ще може да става при ред основания, като например "дейността, която се извършва, не съответства на условията, определени в издаденото удостоверение", "заявителят е представил неистински документи или неверни данни, които са послужили като основание за издаване на удостоверението" и прочее стандартни формулировки.