И днешният ден бе един от многото, в който се говореше за енергия - газ и ток. Най-вече в Германия - водещата европейска икономика. За всички е ясно, че ако тя “спука гума”, цялата кола на континента ще затъне в канавка.

4 септември премина с обявяване на мерки, намерения, резултати и т.н. в Берлин.

Първо стана ясно, че газохранилищата в Германия са запълнени на 85 процента, октомври е подсигурен. Пести се, производството е намаляло, а това лоша новина.

Украйна е готова да доставя на Германия ток, за да й помогне да преодолее очертаващия се дефицит. Това заяви украинският премиер Денис Шмихал, който е на посещение в Берлин.

И за финал по темата - покрай представения трети пакет с мерки за подпомагане на гражданите срещу инфлацията от страна на Олаф Шолц и коалиционните му партньори, бе обявено, че Германия ще въведе горна граница на цените на тока, за да облекчи домакинствата.

Берлин смята да въведе нов данък върху извънредните печалби от тока, които в момента правят енергийните фирми.

В същото време България заприлича на екшън филм, в който гонките по пътищата са по няколко на ден.

Пътни полицаи от ОДМВР София задържаха 24-годишен неправоспособен водач, избягал от бензиностанция с автомобил с регистрационните номера на друг. 

При преследване и заградителни действия край София пък бе задържан микробус, превозвал група мигранти. Заловен бе е 31-годишният шофьор, опитал да избегне полицейската проверка. Той тръгнал да бяга, скачайки от буса, който пък се ударил в спрели коли.

Вече започнаха възстановителните дейности в карловските и пловдивски села от наводненията. Един от многото проблеми на бедстващите хора е чувството им, че са били изоставени, че реакцията от институциите е закъсняла.