Руският външен министър Сергей Лавров обяви днес "нова фаза" на "специалната операция" на страната му в Украйна, която продължава 55-ти ден, предаде украинският информационен сайт НВ.

В интервю за "Индия днес" (India Today) руският първи дипломат заяви, че целта на новата фаза е "пълното освобождение на Донецката и Луганската република". Малко преди началото на войната на 24 февруари т.г. Москва призна двата отцепили се от Украйна с руска помощ сепаратистки анклава за независими държави. Те контролират само части от украинските Донецка и Луганска област.

"Тази операция ще продължи, следващата фаза на тази спецоперация започва сега. И ми се струва, че сега ще бъде важен момент във времето на тази операция", е казал Лавров, цитиран от НВ.

"Не се разглежда възможността за използване на ядрено оръжие. Само обикновени въоръжения", добави той.

По-рано през деня Русия отправи ултиматум към всички украински военни и особено към тези в Мариупол да сложат оръжие, срещу което обеща да пощади живота на предалите се.

"Не предизвиквайте съдбата, вземете единственото правилно решение, това да спрете военните операции", се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

От уикенда Русия нанася въздушни удари по цялата територия на Украйна, но главна цел на новата ѝ офанзива е източният регион Донбас.

Кремъл съобщи, че е подложил на масивен обстрел Донбас през изтеклата нощ. Според съобщението ракети с прецизно насочване са неутрализирали 30 укрепени позиции на украинската армия близо до град Славянск в Донецка област.

 
Очакваше се днес американският президент Джо Байдън и лидерите на Франция, Обединеното кралство, Германия, Канада, Европейската комисия и НАТО да обсъдят по видеовръзка постоянната помощ за Украйна и вероятни нови ответни мерки на руската агресия, съобщи Белият дом.