България засега няма проект за вятърна енергия от разположени в морето инсталации, нито е обявила някаква перспектива.

Така отговори на въпрос на Клуб Z висш представител на Европейската комисия.

Поводът за запитването ни бе обявеното миналата седмица от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен намерение да бъде обсъдена такава перспектива в Балтийско море.

Тя трябва да последва финансирането от страна на Брюксел на една от най-големите вятърни централи в света, разположена в Северно море. Поинтересувахме се дали се обсъжда такава перспектива и за Черно море.

През ноември 2020 г. Комисията огласи стратегията на ЕС за използване на потенциала на енергията от възобновяеми източници в морето за неутрално по отношение на климата бъдеще, припомниха източниците на Клуб Z.

„Черно море предлага добър природен потенциал за енергия от ветроенергийни паркове в морето (както прикрепени към дъното, така и плаващи) и ограничен потенциал за енергия от вълните“, е отбелязано в документа.

Комисията финансира проучване, което бе публикувано през март т.т. То е посветено за сътрудничеството в развитието на електроенергийните мрежи и възобновяемите източници в Централна и Югоизточна Европа.

От него става ясно, че има обещаващи места за вятърна енергия в Адриатическо и Средиземно море между Италия и Албания, на няколко места край Гърция, както и в Черно море. Според проучването България, Гърция, Румъния и Италия са очакваните инициатори в тази сфера в Централна и Югоизточна Европа.

Преразгледаният регламент TEN-E за енергийни инфраструктурни проекти, който влезе в сила на 23 юни, създава приоритетния коридор „Юг и изток“ от разположени в морето енергийни мрежи. Регионът включва и България.

Според оценка на Световната банка техническият потенциал за енергия от българските крайбрежни води е 26 гигавата. От тях 2 гигавата са от прикрепени към дъното турбини, а 24 - от от плаващи.

Въпреки това България няма никакъв проект в тази сфера, изтъкнаха от ЕК. Причините не са известни на нашите събеседници.

От Брюксел изтъкнаха, че в момента Югоизточна Европа е по-изостанала в сферата на вятърната енергия от разположени в морето източници в сравнение със Северна Европа или Балтика. Комисията насърчава сътрудничеството, но фокусът върху нашия регион вероятно ще продължи да бъде върху възобновяемата енергия от източници на сушата предвид големите земни площи, налични за тази цел.

Освен това ЕК се стреми да приеме до януари 2023 г. общи цели в тези сфера за дейност в морето за 2030-а, 2040-а и 2050 г.