Не е голяма тайна, че Кърк Хамет е роден през 1962, а кариерта му започва през далечната 1979 г. в бандата Exodus - между другото, витална и все така симпатична и до днес. И така - докато не получава онова знаменито обаждане по телефона на 1 април 1983 г. - да се яви на прослушване за китарист на Metallica. 

На фона на това е напълно потресаващ фактът, че Хамет издаде в края на четвъртия месец на 2022 г. първото си самостоятелно парче, а после и албум като солоартист... Просто Папа Хет и шефчето Ларс Улрих не ги обичат тия работи (но явно и те остаряват, б.р.).

Реакцията си заслужаваше. Първият хитсингъл бе разкошната High Plains Drifter:

Китарата на Хамет в тази песен ви праща в голямата му любов - хорър филмите, особено... ако бяха с Антонио Бандерас. Но и навява сантиментални асоциации с неща като To Live is to Die от 1988-а примерно. Има старателно скрито по-назад и кратко соло, заради което също си струваше чакането.

Не е тайна, че темата със солопроектите, ако си един от Metallica, е меко казано болезнена. Например разкошният Джейсън Нюстед изхвърча не на последно място и заради това, че опита да създаде този психеделик метъл проект - Echobrain. Дали си струва да си загубиш многомилионната работа заради това, е отделен въпрос... 

Но да се върнем на Кърк... Запитан кой хорър би препоръчал днес, той сочи The Empty Man от 2020 г.

Изданието Ultimate Classic Rock използва буквално израза - че Кърк си припомня корените си на "шредер", което е сленг за музикант, който свири страшно бързо.

Слуховете, че в голямата мултимилионна корпорация Metallica не дават достатъчно поле за изява на авторските идеи на китариста, са факт от години и циркулират и до днес.

"Портали" (Portals) е ЕР от 4 инструментала, изпълнени с класически оркестър, но и с тежки рифове и излезе на 23 април. Е, наистина си струваше чакането!

Ето и целия макси сингъл: