Легендарният бивш басист на Metallica Джейсън Нюстед разкрива, че преди около шест месеца е течала сериозна организация за евентуално турне трибют в памет на легендарния Еди Ван Хален.

Естествено, бандата Van Halen спря да съществува след смъртта на един от най-великите китаристи на всички времена – Еди.

Пред американското издание The Palm Beach Post Нюстед споделя, че с него се е свързал барабанистът на бандата Алекс Ван Хален. Нещо повече – в трибюта, който така и не се е състоял, на китарата е щял да свири друг китарен "ненормалник" - Джо Сатриани.

В публичното пространство преди месеци се завъртя и името на първия вокалист - Дейв Лий Рот.

Джейсън казва, че пътувал до Калифорния, за да свири с новосформираната група, но в крайна сметка почувствал, че не се получава и няма как звукът на Van Halen да бъде пресъздаден без Еди в групата. Ето какво споделя басистът, цитиран от zrockradio.bg:

„Как да го направим? Никой не можеше да го направи по-добре от него, така че как да го почетем подобаващо!? В никакъв случай не исках хората да погледнат на това като на опит да им вземем парите, затова се отказах. Впоследствие цялото нещо се провали.“

Джейсън Нюстед, който - не е пресилно да кажем, е обект на тотално обожание от феновете на Metallica и не само, в последните години напълно се е оттеглил от светския живот и е изтрил всичките си профили в социалните мрежи. На практика е неоктриваем. Добре, че е жена му да дава яснота по някои теми, от време на време, пише рок изданието.

В същото време басистът не е спрял да свири и понякога дава интервюта.

Междувременно синът на Еди Ван Хален – Волфганг, даде ясно да се разбере, че с групата Van Halen е свършено. Той особено яростно отрече публикации, че би заел мястото на баща си с думите:

„Скапани лъжи, които опитват да изкарат някой лев на чужд гръб. Моля, спрете с тази тема.“ 

Независимо от това Сами Хагар и Майкъл Антъни (бившите вокалист и басист на Van Halen) също споменаха през януари месец, че биха се включили в турне трибют за Еди.

Явно обаче засега ще си останем с прекрасната песен, която Волфи записа в памет на баща си: