Действията на Грузия в някои ключови сфери напоследък будят силно безпокойство. Това са правосъдието, върховенството на закона и свободата на медиите.

Констатацията направи върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. Той говори след заседание на Съвета за асоцииране „ЕС-Грузия“. Това бе първото заседание на Съвета, след като през юни държавните и правителствените ръководители на държавите от Общността решиха да дадат на задкавказката република европейска перспектива. Тогава бе даден статут на кандидат-членки на Украйна и Молдова.

Борел специално изтъкна увеличаващия се политически натиск върху независимите наблюдаващи институции и опозиционните медии от страна на властите в Тбилиси.

„Амбициите на Грузия носят и отговорност. Първо, отговорността за продължаване на  важните реформи, най-вече 12-те приоритета, посочени от ЕК“, каза Борел.

След тяхното изпълнение Комисията ще препоръча на страната на бъде даден статута на кандидат-член. Сред тези приоритети са прекратяване на политическата поляризация, приемане и прилагане на прозрачна и ефективна съдебна реформа, деолигархизация на икономиката, засилване на борбата с корупцията и организираната престъпност и др.

„Процесът на присъединяване към ЕС трябва да бъде придружен от национален консенсус. Необходимо е политическите сили да намерят начин да работят заедно.

Не става дума само за правителството, а за всички политически партии. Затова наричаме процеса приобщаващ. Защото той трябва да отразява желанието на огромно мнозинство от населението да обвърже бъдещето си с ЕС“, допълни дипломат номер 1 на Европа.

Главната отговорност за всичко е нърху управляващата партия, категоричен бе върховният представител.

Грузинският премиер Ираклий Гарибашвили настоя, че правителството му е започнало приобщаващия процес.

„Трябва да посоча, че, за съжаление, някои радикални опозиционни партии не участват в този процес“, каза той.