Човечеството замърсява океаните от десетилетия, а последствията ще се усещат през следващите векове, уверяват ни учените от години. Но кой всъщност хвърля най-много боклуци в Тихия океан? 

Изследователи от проекта за почистване на океаните и Университета "Вагенинген" в Холандия са опитали да установят това чрез тестване и анализ на боклука от Голямото тихоокеанско сметище и са публикували резултатите в Scientific Reports. Те сочат, че над 90% от боклука, който може да бъде идентифициран, идва само от 6 индустриализирани държави с развит индустриален риболов.

Голямото тихоокеанско сметище е циркулиращ морски боклук в централната част на Северния Тихи океан с площ около 1,6 млн. квадратни километра. Съставен е предимно от малки пластмасови отпадъци, химически утайки и други отломки, плаващи на дълбочина от 1 до 100 метра, като 70% от цялата пластмаса се утаява в дънните слоеве.

Тъй като мнозинството от парченцата са много малки, анализирането им - на базата на думи, отпечатани върху пластмасата, лога и други символи, е било сериозно предизвикателство за учените. Те са обработили 6000 парчета боклук и са идентифицирали държавата на произход на едва 232 от тях.

33,6% от боклука е от Япония, следвана плътно от Китай с 32,3%. След това са Южна Корея с 9,9% от боклука, САЩ с 6,5%, Тайван с 5,6% и Канада с 4,7%.

26% от сметта е от екипировка за индустриален риболов. Пластмасовите шамандури пък са едва 3% от обектите, но дават около 21% от масата на Голямото тихоокеанско сметище.

Откритието е на базата на малка проба, но е допълнително доказателство за факта, че световното замърсяване се извършва основно от шепа индустриални държави, а множеството развиващи се икономики на практика не играят съществена роля в него.