"Оказване на помощ на Украйна – хуманитарна, финансова и техническа за защитни цели, според нуждите на Украйна и съобразно възможностите на Република България."

Проекторешение на Народното събрание с това съдържание прие външната комисия на редовно заседание този следобед, след като външният министър на Украйна Дмитро Кулеба си тръгна. Вместо проектите на "Демократична България" и ГЕРБ, които задължаваха правителството да предостави военна помощ, "Продължаваме промяната" внесе в 16 часа свой проект, който е твърде общ и сваля отговорността от парламента, като оставя преценката каква помощ да бъде предоставена на правителството. Но не и военна. 

Техническа защитна помощ може да се тълкува като единствено защитни средства като каските и бронежителките, които кабинетът вече обяви, че ще изпрати, но може да включва и смъртоносни средства за отбрана като автомати и изтребители. Че именно каски и бронежилетки се има предвид потвърди след заседанието на комисията Атанас Михнев (ПП).

Избягването на словосъчетанието "военна помощ" вероятно е компромисният вариант, договорен с БСП, чийто лидер и икономически министър Корнелия Нинова каза, че няма да подпише разрешение за износ на оръжие.

 
Това обаче не означава, че неподкрепените днес проекторешения на ДБ и ГЕРБ няма да влязат за обсъждане в пленарната зала. Очаква се още утре по спешност решенията за изпращането на помощ а Украйна да влязат в дневния ред на депутатите - извънредно. Според информация на Клуб Z депутатите от ДБ ще настояват за редакционни поправки в проекта на ПП - а именно - да се добави най-важната дума - "военна" помощ.