"Ще продължим да помагаме на Украйна в рамките в своите възможности. България има огромна историческа диаспора в Украйна, наши сънародници, които в момента са в зоните на войната. И това изисква внимателно отношение. Отдавна заявих, че България трябва да предостави средства за индивидуална защита - бронежилетки, каски и други пакети за защита."

Тази позиция застъпи и днес президентът Румен Радев по темата за предоставянето на военна помощ на Украйна.

"Моята позиция съм я изразил отдавна - България трябва да продължи да помага на всички хора, търсещи спасение от войната", каза още.

Според Радев външният министър на Украйна Дмитро Кулеба, който беше на посещение у нас и който според много наблюдатели си е тръгнал разочарован от поведението на официалните власти, многократно изразил "своята дълбока признателност за ролята на България, изрази я и пред мен".

Президентът отказа да коментира темата дали има, или не, роля при спасяването на българските моряци от "Царевна" и какво точно се е случило, с думите:

"Най-важното е, че моряците са живи и здрави и сме признателни на всички". 

"Опитът на политиците в Северна Македония да градят идентичност на базата на фалшификациите на комунистическия интернационал, а не на историческата истина, е срещу интересите на гражданите на РСМ, които наистина желаят членство в Европейския съюз", каза Радев по повод последното обтягане на отношенията със Скопие.

 
И добави:
 
"Ако говорим за фашизъм, трябва да е ясно, че Иван Михайлов е човекът, който се противопостави на опита на нацистка Германия да въвлече Македония в братоубийствена война с България. Не Иван Михайлов, а други хора след установяване на югославската диктатура в Македония, избиваха и инквизираха десетки хиляди в концлагери, само заради това, че решиха да продължат да се наричат българи, а не македонци. Ето това е истински фашизъм".

Той отговори и на твърдения, че САЩ бавят доставките на изтребителите, защото нямат доверие в сегашното управление на страната.

"Не съм чул правителството на САЩ да е назначило бивши министри за свои говорители", каза Радев.

Поредната словесна атака на бившия президент Росен Плевнелиев към наследника му на "Дондуков" 2, че Радев отказал да се срещна със секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин при неговото посещение в България, беше язвително коментирана от действащия държавен глава така:

"Много добре е, че все повече български граждани се интересуват от политика и това е похвално дори и за г-н Плевнелиев. Но както обикновено, неговите душевни терзания се разминават с реалността."