Визуалният артист с италиански корени Рикардо Матлакас представя днес своя атрактивен и вкусно-провокативен пърформанс Melting Borders („Топящи се граници“) в Благоевград. На 27 април (сряда) в София той ще открие своя изложба в Галерия Depoo с архивни фото и видео материали, включително и от артистичната акция в Благоевград. 

В Melting Borders художникът се разхожда със специално направена желязна инсталация на главата си, държаща няколко фунийки за сладолед. Във всяка фунийка сладоледът представлява цветовете на избрани знамена на държави. Докато се разхожда, сладоледът се топи върху бялата му риза на художника, оставяйки цветни следи. Чрез своето действие художникът иска символично да разтопи границите, оставяйки само сладостта и красотата на човечеството.

В сладоледа той смесва флаговете на РСМ, България, Гърция и ЕС.

През годините той представя изкуството си в страни и региони, в които има чувствителни теми по отношение на принадлежността на хората, границите, културата и регионите.

"Не обичам сладолед, но затова съм го избрал като изразно средство. От друга страна във всички страни хората харесват това лакомство", обясни Рикардо в студиото на Радио София. И разказа, че първия пърформанс "Melting Borders" е показал в Армения през 2017 г. и с него е подчертал същността и красотата на арменската култура.

Идеята е възникнала в съня му. Ризата е това, което остава от акцията - ново, "освободено" от политика знаме, т.нар. Sweet Flag.

"Изкуството възпитава, затова то трябва да бъде сред хората", отбеляза Деляна Ангелова от фондация "Visionary" - продуцент на визуални градски проекти от различни сфери на съвременното изкуство. По проект на организацията например беше обрисуван с графити подлеза на Централната софийска гара. Екипът на фондацията е поканил и Рикардо Матлакас.

Бил е впечатлен от неговия визуален език, както и темите, които третира.

Гостуването е организирано с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и в партньорство с Италианския културен институт в София.