Поредно брожение по оста ново-старо ръководство в Държавната консолидационна компания (ДКК). Този път става въпрос за търговски спор за 75 милиона лева, озовал се в съда, за изчезнали документи, които ДАНС ще търси и за мълчание от страна на бившата изпълнителна директорка Смиляна Нитова. В следствие - ДКК може да изгуби делото и да претърпи щети за 50 милиона лева.

Твърденията са на новото ръководство на дружеството, намиращо се в патримониума на Министерство на икономиката и индрустрията. Днес Венцислав Димитров, който наследи назначената от Корнелия Нинова Нитова на поста с идването на служения кабинет, свика специална пресконференция, за да оповести казуса. Става въпрос за договор за цесия.

"Не искам да се смята, че се прави някакъв предизборен пиар, агитация, очерняне, но това са само и единствено факти и обстоятелства", подчерта Димитров.

А случаят е стар, започва през 2014 г., като корените му са във фалиралата КТБ. През 2018 г. ДКК купува от частната фирма "Мелаз" ЕООД вземане на стойност 25 милиона лева. Длъжникът е "Кемира" ЕООД (на избягалия в Сърбия банкер Цветан Василев и добственик на оръжейното дружество "Дунарит"), като дружеството е обявено в несъстоятелност през 2018 г. 

"ДКК е страна по търговски спор, по който претендираме за плащане на близо 75 млн. лв. Дружеството е платило 25 млн. лв., за да може да се води кредитор по търговския спор. Ние сме купили нещо за 25 млн. през 2018 г. с идеята, че при изпълнение на задълженията си, ще получим 75 млн. Това е прекрасен бизнес план, с 200% печалба. В един момент започват преговори с длъжниците, те не плащат, след което миналата година ДКК завежда иск срещу длъжника. Това е адекватно. Но в последствие длъжникът направил възражение за неналичието на тези договори в неговото счетоводство - оспорил е автентичността на документите. Оказва се, че липсват оригиналите на най-важните документи, на база на които претендираме вземането си. Става въпрос за анекси към съществуващите договори за цесия", посочи изпълнителният директор на ДКК.

А как ДКК е разбрала, че оригиналите липсват? На 28 март тази година съдът изискал от държавното дружество документите, с които то би следвало да защити правата си.

"Оттук нататък за нас започват проблемите - а те са че липсват най-важните документи. Анексите на база на които ДКК може да претендира сумата пред съда. Тоест длъжникът може да се позове на успешна защита като се позове на давност (5 години)" - посочи Димитров. И допълни: "50 милиона е космическа сума!" (Такава загуба трябва да впише ДКК при вече платените 25 милиона). 

Мълчание

"От март месец до встъпването ни в длъжност, те (документите) изчезват в оригинал" - резюмира новият изпълнителен директор.

По думите му копия са приложени по делото и заверени от адвокатите с "Вярно с оригинала". От ДКК обаче разполагали с предварителен доклад от адвокатското дружество, което работи по въпроса и в него се казвало, че ще държавното дружество ще загуби делото заради липсата на документите в оригинал.

Сезирана е ДАНС, която вече работела по въпроса.

Новото ръководство обаче изрази недоумение от действията, по-скоро бездействието, на Нитова. По думите на Димитров тя не била уведомила никого за случая. Попитала за документите едва през юли.

"На 28 март съдът казва дайте оригинала, но чак на 6 юли Нитова търси информация от предходното управление на ДКК. За 50 милиона всичко останало се оставя на страна и се търси" - разкритикуваха бившата шефка наследниците й. И заподозряха, че чрез това питане е опитала да оправдае бездействието си.

А те самите разбрали за случая като започнали да правят преглед на съществуващите търговски спорове.

"Смиляна Нитова не е уведомила нито разследващите органи, нито принципалът. А сами си давате сметка, че липсата на документи обрича търговския спор. Ние не можем да докажем твърдението си. Ответникът се позовава на изтеклата давност и има опасност искът на ДКК да падне". 

ДКК трябва да намери липсващите оригинали до края на месеца, тъй като следващото заседание по делото е през октомври.