Коалиционната сага с това кой ще влезе в Съвета за електронни медии (СЕМ) и ще избере после нов генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ) далеч не е приключила, макар миналата седмица да изглеждаше така. Управляващите готвят законово изменение, с което съставът на медийния регулатор ще се разшири с още двама души и така окомплектован подновеният СЕМ ще избере новия титуляр на обществената медия, научи Клуб Z. С други думи - коалицията може да "издигне" единна кандидатура за шеф на БНТ, без да зависи от президента или опозицията.

Имам човек в СЕМ

Според първоначалния план изборът на титуляр на телевизията трябваше да направи съветът в 5-членен състав (какъвто е в момента) след евентуалния избор на Симона Велева и Пролет Велкова за нови членове. Двете дами трябва да бъдат изслушани по-късно днес от медийната комисия в парламента, като първата е предложение на "Продължаваме прояната", а втората - на "Демократична България".

От "Има такъв народ", които първоначално бяха предложили Мартин Карбовски, отказал се в последствие заради негативната обществена реакция, решиха да не номинират друг на негово място. БСП също не излъчи лице и така сметката в СЕМ изглежда към момента по следния начин: ПП има свой човек, ДБ има свой човек, президентът има двама - след като миналата година той назначи Соня Момчилова (избрана днес за председател), а сега му предстои да издаде указ и за втората своя квота. ГЕРБ също има свой човек - в лицето на Галина Георгиева, избрана през 2019 г. по предложение на управляващите тогава с гласовете и на ДПС.

Защо "сметката" е важна? Защото публична тайна е, че в общия случай членовете на независимия иначе регулатор остават лоялни на тези политически сили, изпратили ги там, и чрез тях въпросните политически сили избират директорите на обществените медии. Във фокуса на вниманието обикновено е БНТ, а сегашният й директор Емил Кошлуков бе атакуван още от служебния министър на културата Велислав Минеков с обвинения, че служи на бившите управляващи от ГЕРБ. Такива обвинения Кошлуков търпи и сега - особено остро от председателя на медийната комисия в парламента Тошко Йорданов ("Има такъв народ"), който дори поде инициатива за предсрочното му отстраняване от поста.

В управляващата коалиция още преди няколко месеца се породи напрежение около избора на двамата нови членове на СЕМ, като опасенията и на ПП, и на БСП и на ДБ бяха, че от партията на Слави Трифонов искат да "превземат" регулатора, за да изберат близък до ИТН кандидат за шеф на телевизията. Още тогава се спрегнаха имената на Камен Воденичаров и Крум Савов. Тези опасения като да изостанаха миналата седмица, когато течаха номинациите за парламентарните две квоти - поради факта, че ИТН се отказа да издига лица за позициите след отказа на Карбовски.

Така управляващите обаче се озоваха в ситуацията да трябва да се "разбират" с президента и неговите две квоти, или пък с члена на СЕМ на ГЕРБ Георгиева, за да осигурят мнозинство от поне 3 гласа, нужни за избора на генерален директор на БНТ. 

Сега обаче с готвените изменения в Закона за радиото и телевизията се предвижда СЕМ да стане 7-членен орган, като се предвижда проектът да бъде внесен в спешен порядък, преди избора на нов генерален директор. Предлага се обаче двамата нови членове да се номинират от професионалните организации в медийния сектор. Което не пречи да бъдат номинирани и лица, минаващи за близки до партията на Трифонов и до левицата, за да имат и те "квоти".

И сметката вече показва, че четиримата коалиционни партньори ще имат по един член в медийния регулатор, президентът двама (Като неофициално се говори, че предстои той да издаде указ за бившия червен депутат, говорител на служебните правителства, сега парламентарен секретар на президента - Антон Кутев), а бившите управляващи, както стана ясно - един.

Така на практика коалиционните партньори могат без помощ от президента или от опозицията да "изберат" (неофициално) нов генерален директор, като освен Камен Воденичаров и Крум Савов, за поста се спрягат още имената на Асен Григоров (близък до ПП) и Венелин Петков (близък до ДБ). 

По информация на Клуб Z в коалицията не са се обединили около едно от тези спрягани имена, което е на път да прерасне в ново напрежение между партньорите. Разбрали са се обаче, за да няма публични дрязги по примера на сагата "БНБ", кадровите решения да се обсъждат предварително в коалицията и така ако и една от съставляващите я партии наложи вето, то проектокандидатът да бъде оттеглен още на ранен етап.

Иначе на 27 април изтичат мандатите на доскорошната председателка Бетина Жотева (президентска квота - в случая назначена от Росен Плевнелиев) и на София Владимирова и Розита Еленова (квота на Народното събрание). Изборът на парламента за неговата квота трябва да се състои на 3 май. До 27 април пък президентът трябва да издаде указ за своето попълнение. Най-късно до 5 май регулаторът трябва да отвори процедурата по избор на нов генерален директор, тъй като мандатът на сегашния изтича на 5 юли. Датата на отваряне на процедурата не е фиксирана, но е прието като практика, че конкурсът отнема около два месеца - заради подаване на документи, излизане от фирми, отстраняване на грешки, изслушвания на кандидатите и пр.