Кралицата на Великобритания Елизабет II почина вчера, а днес целият свят изпраща съболезнования на семейството й и британския народ. Сега новият крал Чарлз III и кралският двор имат тежката задача - операцията "Лондонския мост" - траурните две седмици до погребението й.

В България имаме отчетен нов ръст на цените на продуктите, съобщи председателят на ДКСБТ. Пазарната ни количка е с 24% по-скъпа за последното тримесечие. От калорийна гледна точка стигаме до момента, в който свинското месо е по-изгодно от зеленчуците.

В Русия започват тридневни местни избори - очаквано се запазва модела, който позволява много повече манипулации на вота. Затвореният опозиционер Алексей Навални съветва руснаци да гласуват интелигентно - така че да подринат контрола на Кремъл - но тази тактика едва ли ще е успешна във вече класическата диктатура на Путин.

Руснаците пък още могат да пътуват в ЕС, но вече няма да имат улеснен процес по вземане на визи, реши Съвета на ЕС. Ще плащат повече, ще дават повече документи, и ще чакат повече.

Служебният енергиен министър Росен Христов пък откри днес топлата вода - че руската държавна енергийна компания "Газпром" не иска да работи с нас по силата на чисто политическо решение. Останалата част от света знаеше това от месеци.