Един моряк е загинал, 27 се водят за изчезнали, докато 396 членове на екипажа на руския крайцер "Москва" са били спасени. Това съобщи руското министерство на отбраната, предадоха световните агенции.

Русия обяви, че "Москва" - флангманът на руския Черноморски флот, е потънал миналата седмица след пожар, довел до взрив на боеприпаси на борда му.

Украйна твърди, че е поразила крайцера с противокорабна ракета.

Евакуираните членове на екипажа са били откарани с кораби на Черноморския флот до Севастопол.

"Руското министерство на отбраната оказва помощ и поддръжка на роднините и близките на загиналите и на изчезналите", цитира БТА официалното изявление (ама нали беше само еден загинал, б.р.)

Повечето от офицерите от крайцера са изразили желание да продължат служба в Черноморския флот, допълва министерството на отбраната на Русия.

Украйна обаче подава други числа - че са спасени 58 души от общо 510, които са били на крайцера. Секретарят на Съвета по национална сигурност и отбрана Алексей Данилов казва в интервю на 22 април:

"Ние считаме, че са спасили 58 души. Не можем да го отвърдим, но предварителните данни са такива. Те обаче крият това.

Общо на крайцера е имало 510 човека. Но, ако няма човек, няма кого да погребваш, не е нужно да организираш каквато и да било церемония. Липсал без следа, изчезнал! Ето такава е политиката на руснаците", заявява Данилов.

Междувременно късно снощи на брифинг генералният щаб на украинската армия обяви, че руските сили държат позиции на няколко места в Източна Украйна.

През последните 24 часа руски войски предприеха атаки срещу град Словянск, който се намира в Донецка област, и спечелиха позиция в малкия град Лозова, който е главен железопътен пункт в Харковска област, съобщиха украинските генерали.

Освен това руските сили разширяват позициите си в района на Зелена Долина в Донецка област. Възможно е също така да са спечелили позиция и в град Степне, в Донецка област, заяви генералният щаб.

Украинската армия успя да отблъсне атаки в Луганска област в районите на град Рубижне и на село Новотошкивске, заявиха украинските генерали.

В пристанищния град Мариупол Русия продължава с въздушните си удари и с блокадата на металургичния комбинат "Азовстал", в който са се барикадирали над 2000 украински бойци, се казва в доклада на украинския генерален щаб.

ДПА отбелязва, че предоставената от украинския генерален щаб информация не е потвърдена от независими източници.