Ако имаше конкурс за най-големите мухльовци сред европейските генерали, сигурна съм, че българските нямаше да го спечелят. Щото са твърде големи мухльовци дори и за това.

Такъв конкурс, разбира се, няма, но пък тече друг – коя е най-глупавата и наведена колония на Русия в Европа в момента.

С ръка на сърце трябва да признаем, че не е като да няма конкуренция. Даже сила като Германия доста се постара да участва достойно, но е трудно да си в челната тройка при съперници като Унгария и Сърбия. А от друга страна Унгария и Сърбия могат само да дишат праха на очаквания победител – българското служебно правителство. Не слагам знак за равенство между България и този кабинет, защото той не е избран от българските граждани и не представлява интересите на България. Напротив, за няма и два месеца извърши неща, които могат спокойно да се класифицират и като предателство не само на българските, но и на европейските интереси.

Например срещата на президента Радев с някакви шефове от „Лукойл“ ден преди срещата на върха на енергийните министри на ЕС, които обсъждаха още санкции срещу Русия и енергийните й фирми. Срещу петрола такива има отдавна. И Румен Радев, този истински пример за съвременен български генерал, отиде да се моли на петролната фирма, над която собствената му държава като член на ЕС все пак налага санкции. Кабинетът, назначен от него, пък всяка вечер праща любовно писмо на „Газпром“ с молба за възстановяване на доставките. Сигурно в него пише: „Пусни малко газ, бе батеее, малки деца гледам, нема за ядене, нема за пиене. Ако дадеш малко, честит ще бъдеш, жена ти ще те гледа, пари ще имаш, лошите нема да те закачат, бате! Цръцни само малко, бате, айде.“

Засега бате не цръцка.

Радев вика: „Не е правилна енергийната политика на ЕС, европейските глаждани ще студуват и ще гладуват с нея.“ Един вид – предайте се на Путин, за да сте добре наплюскани. Достойнство, чест, ценности, суверенитет, интереси на собствената ти родина – всичко това остава на заден план зад порциона и комисиона. И за съжаление не е единственият български генерал, който има такава обърната морална система. Да не повярваш, че са наследници на военни, които преди няма и 100 години са поставяли България и българите над собствената си сигурност, живота си, здравето си, топлата паница с манджа и 30-те сребърника в кесията.

Това е за липсата на чест и достойнство. А за липсата на акъл ми е неудобно да говоря. Човек трябва просто да погледне към руската армия в момента, за да разбере, че тия, дето са под ботуша на Путин, нито ядене имат достатъчно, нито топло. Нов телевизор виждат, само ако нападнат Украйна, а ако умрат в това си приключение, генералите им не искат да ги погребат дори.

За съжаление Радев и кабинетът му не са единствените, които искат да видят българите в същото това положение. Много партии са се засилили да влизат във властта, обещавайки да излезем от ЕС, да се прегърнем с Русия, да предадем паметта на националните герои, в които иначе така празнодумно се кълнат.

От друга страна разбирам, че се страхуват. Много мъже има, които толкова ги е страх от мишки или инжекции, че са готови да извикат мама да ги спаси, независимо на колко години са вече. Даже има такива, дего ги е страх повече от инжекции, отколкото от прокурор, например. И повечето от тези са в политиката. Тях ги е страх най-много от мечки. А пък от руски мечки направо се напишкват и веднага почват да й се молят: „земята си ще ти дам и енергетиката, и морето, и планината - само не ми се зъби“. Аз, като една истинска бг мама, имам работещ съвет за този вид страх.

Щом идва зимата и те е страх от баба Меца, направи като нея. Легни си да спиш зимен сън. Хем няма да харчиш пари за високите сметки през зимата, хем няма да те е страх. Ама наистина най-добре ще е две трети от българските политици да си легнат още на 1 октомври и да спят поне до 1 март. Ще си хъркат сладко до пролетта, а дотогава ние ще сме си гласували, ще сме си избрали ново правителство без подобни отклонения, ще сме оправили и сметките, и енергетиката, и те като свършат със сладкото нана, може пак да заповядат.