Украинските войски са прогонили руските окупатори от почти цялата територията на Харковската област, което обрича на провал поставената цел на "специалната военна операция".

Това съобщават специалистите от американския мозъчен тръст "Институт за изследване на войната" на 12 септември. 

От брифинг на руското министерство на отбраната стана ясно, че Русия изтегля войските си от най-северните части на областта, както и от селищата, намиращи се назапад от река Оскол. 

Особено значим успех на украинската армия е освобождаването на Изюм. Това слага край на перспективата, че Русия може да постигне заявените си цели в Донецка област. След унизителното оттегляне от Киев в началото на април, което бе налагано от руската пропагандна машина като край на "първата фаза от специалната военна операция", Москва си постави нова голяма цел - да завземе цялата територия на Луганска и Донецка области.

Планът на Русия беше да организира атака от Изюм през Северодонецк до района край град Донецк. Тази офанзива имаше за цел да превземе Северодонецк, Лисичанск, Славянск, Бахмут и Краматорск и да продължи до западната граница на Донецка област.

Руските сили успяха да превземат Северодонецк на 24 юни и Лисичанск на 3 юли след дълга и изключително тежка кампания, но след това тя изпадна в застой - оттогава руските войски превзеха много малко територия. Съхраняването на контрола над Изюм обаче представляваше потенциална заплаха за бъдеща мащабна руска офанзива в Донецк.

Загубата на Изюм обрича на провал първоначалния план на руската кампания за тази фаза на войната и гарантира, че руският напредък към Бахмут или около град Донецк не може да бъде успешен (ако изобщо бъде организиран). Дори ако успее да превземе Бахмут, което е малко вероятно да се случи, това няма да подкрепи по-големи усилия за постигане на първоначалните цели на тази фаза от кампанията, тъй като няма да бъде подкрепено от настъпление от север.

По този начин продължаващите руски настъпателни операции срещу Бахмут и около град Донецк са загубили всякакво реално оперативно значение за Москва и просто хабят от изключително ограничената ефективна бойна мощ на Русия.

Изненадващата украинска атака в Харковската област протича успоредно с обявената отпреди месеци контраофанзива в Херсонска област. От "Института за изследване на войната" съобщават, че украинските сили са атакували и са постигнали успехи на няколко ключови места на западния бряг на Днепър. Те са спрели достъпа на руснаците по два моста над реката и продължават да пречат на руснаците да поддържат доставките по вода.

Украйна е ангажирала значителна бойна мощ и е съсредоточила множество западни прецизни системи с голям обсег към тази ос, Затова според експертите от мозъчния тръст е малко вероятно Херсонската контраофанзива да е била организирана само за да отклони руското внимание от Харков.

Украинският натиск над Херсон, съчетан с бързата контраофанзива в Харков, поставя руснаците пред ужасна дилема на времето и пространството. Русия вероятно няма достатъчно резервни сили, за да завърши формирането на нова отбранителна линия по река Оскил преди украинските сили да продължат офанзивата си отвъд нея.

"Институтът за изследване на войната" смята, че най-разумното решение за Русия ще е да изтегли сили от други сектори на бойното пространство, за да установи отбранителни линии на изток от река Оскил. Така може да гарантира, че ще удържи границата на Луганска област. Но руските войски около Бахмут и близо до град Донецк продължават настъпателни операции (които както бе посочено по-рано няма да завършат с успех), вместо да осъзнаят опасността Луганск да бъде атакуван от украинските сили.

Експертите от американския мозъчен тръст посочват, че руският президент Владимир Путин рискува да направи често срещана, но смъртоносна грешка, като изчаква твърде дълго, за да изпрати подкрепления към линията Луганск, тъй като не желае да компрометира отбраната на Херсон или прекрати офанзивните операции около Бахмут и град Донецк. Украинската кампания изглежда има за цел да постави Путин точно пред такава дилема и да извлече полза от почти всяко негово решение.

"Институтът за изследване на войната" все пак предупреждава, че успешната контраофанзива в Харковската област няма да сложи край на войната. Кампанията в североизточна Украйна ще достигне своята кулминация и в даден момент руснаците ще успеят да възстановят стабилна отбранителна линия, както и евентуално дори да проведат локализирани контраатаки. Украйна ще трябва да започне последващи контранастъпателни операции, за да завърши напълно освобождаването на окупираната от Русия територия.

Войната вероятно ще продължи и през 2023 г., смятат експертите от института.