"Налагането на таван на цените на природния газ насърчава употребата му в момент, когато е дефицитен в целия свят, не само в ЕС, и това обръща икономическата логика с главата надолу."

Това заяви днес пред БНР енергийният експерт Калоян Стайков. Той коментира актуаната тема с доставките на газ не само у нас, но и на целия континент. 

Припомняме, че Европейската комисия поиска слагане на таван на цената на руския газ, но решението все още не е прието, а то има и своите естествени противници в ЕС. Българската позиция все още не е ясна, както не е ясен и самият механизъм, по който такъв праг може да бъде наложен. 

Експертът казва още, че очевидно ЕС запазва тенденцията твърде дълго да обсъжда различни предложения, да отлага тяхното решение във времето, което намалява ефективността им и запазва висока несигурност на пазарите.

"Делът на руския газ във вноса на ЕС е около 10%. Налагане на таван на цената само за един доставчик също поражда проблем - ЕС да се окаже и без този газ", отбеляза Стайков.

И допълва, че ако страните в блока са готови на такава жертва, просто могат да кажат, че забраняват вноса и че престават да играят "подобни дребни номера". 

Освен това - таванът е нож с две остриета, казва експертът, защото другите доставчици, извън РУсия, биха си задали въпроса - кога и за тях ще се наложат подобни мерки. 

Стайков е категоричен, че таван на цените в Европа ще доведе до пренасочване на доставките към други региони, където търсенето също е голямо.

"Като започне да налага тавани на цени, естествено, че доставките ще секнат. (…) Въпросът е защо някой доставчик би доставял на Европа при по-ниски цени, тоест при таван на цените, при положение, че може да го продаде някъде другаде на по-високи?"

Що се отнася до високите цени, Стайков коментира, че при всички положения трябва да се намери вариант за подпомагане на домакинствата и компаниите. 

"Проблемът е европейски. Залагането на национални решения няма да е добър вариант, защото означава тотално нарушаване на пазарни принципи. Мерките не трябва да са национални, защото това изкривява пазарните взаимоотношения. И второто важно нещо - трябва да се дават помощи на тези, които реално имат нужда от тях, а не помощи на капак, на всички поравно", отбеляза още експертът.