Водата в цялата община Карлово остава негодна за пиене и готвене, а употребата ѝ е позволена само за битови нужди. Електрозахранването е възстановено почти навсякъде, екипи на ВиК работят за възстановяване на водоснабдяването.

Все още има къщи и дворове за разчистване и необходимостта от малогабаритна техника остава, особено в следващите дни, обясни Ивайло Гагов, координатор на кризисния щаб в Каравелово, цитиран днес от БНР.

Също общественото радио събщи, че от днес започва поетапна дезинфекция на улици, обществени сгради и частни дворове в трите наводнени села Богдан, Каравелово и Слатина, за да не се допусне разпространение на заразни болести.

Усилията са насочени на първо място към разчистване и укрепване на речните корита в засегнатите села. На някои места наносите достигат до 4 метра височина и ако не бъдат отстранени, има опасност при нов проливен дъжд, селата отново да бъдат наводнени. 

Продължава разчистването на улиците и частните дворове, посочват от Кризисния щаб. 

Трябва ни повече техника - и по-тежка, и по-малка, за да се справим с почистването на наводнените къщи и тоновете кал, тиня и дървени трупи по улиците. Това заявиха пред Радио Пловдив кметовете на 2 от пострадалите села - Христо Иванов на Богдан и Петър Делков на Слатина.

В Слатина голяма част от къщите вече са разчистени от калта, но все още 4 къщи продължават да се наводняват заради високото ниво на реката.

"Трябват ни по-големи машини. Сега работят един голям верижен багер, 4 самосвала, 2 бобката, 2 малки верижни багера. Техниката идва от цялата страна - Панагюрище, Сопот, Брезово и т.н., дори от пловдивски футболен отбор", разказа кметът Петър Делков.

В Богдан също очакват и тежка верижна техника, която да работи по разчистването на речното корито.

"Тук ни трябва малогабаритна техника, за да разчиства дворовете и къщите на пострадалите. Работят много доброволци, но само на ръка не може да се изчисти огромната мръсотия", обясни кметът Христо Иванов.

И в двете села няма вода, а там където тече, тя е негодна за пиене и за домакински нужди. 

Създадена е организация за раздаването на хранителни продукти и вода на пострадалите в карловските села, като това става в кметствата всеки ден от 12.30 до 14.00 ч.

Междувременно днес, преди участието си в крълга маса за пътния травматизъм, служебният МВР министър Иван Демерджиев обяви, че са открити нарушения при проверката за изсичането на гори над селата, които бяха наводнени.

Това стана на фона на "заклинанията" от колегите му от Министерството на земеделието веднага след наводнението - че само природата била виновна.

"Има данни за сеч, извършена в нарушение с плановете, по които трябва да се извърши такава сеч. Те предвиждат къде трябва да се складира, как трябва да се извози дървесината, какво може да се остави на терена и къде може да се остави на терена. Дали е допринесло, сега ще изясни следствието", обяви днес Демерджиев.

Още при посещенията си на терен той каза, че на място се виждат много кубици изоставени трупи.