Русия предлага да се изтегли от всички окупирани от нея украински територии с изключение на Крим и се отказва от претенцията си Украйна да не влиза в НАТО в документ, разпространяван в социалните мрежи, чиято достоверност не може да се провери. 

Предложението, което е на бланка на администрацията на Кремъл и носи подписа на нейния заместник-началник Сергей Кириенко, е адресирано до "членовете на контактната група по нормализация на ситуацията в Украйна".Тя включва представители на Русия, Украйна и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и беше създадена през лятото на 2014 г. с цел да урегулира конфликта в Донбас. На 2 септември 2022 г. украинският президент Володимир Зеленски издаде указ, с който прекрати участието на страната си в групата.

Предложението поставя условието Русия да не плаща репарации за разрушенията и жертвите, причинени от нейното нахлуване в Украйна. Москва отбелязва, че в случай на искания за репарации тя може да постави подобни искания заради западните санкции, които разглеждала като акт на агресия. Тя иска постепенна отмяна на всички санкции, включително тези след 2014 г. успоредно с нейното изпълнение на условията на предложението.

Руската страна предлага да бъде възстановен украинският суверенитет и контрол по границите от 1991 г. при условие, че в Донецка и Луганска област бъдат проведени избори по украинското законодателство, а в Крим - нов референдум за това към коя държава да принадлежи полуостровът.

Москва иска също да бъде осигурено "безпрепятствено и постепенно" изтегляне на войските ѝ от украинските Харковска, Луганска, Донецка, Запорожка, Херсонска и Николаевска област и евакуация на лицата, сътрудничили на руските окупационни власти, които пожелаят да напуснат Украйна.

Предложението предвижда Крим да бъде напълно демилитаризиран, т.е. от него да бъдат изтеглени в континентална Русия всички въоръжени формирования и на полуострова да бъдат разположени международни наблюдатели и международна полицейска мисия. Референдумът и изборите в Донбас също да се проведат под надзора на международни наблюдатели, пише в текста. 

"Руската страна няма да приеме точка за безусловното предаване на Крим на Украйна, отчитайки неговата формална и юридическа (по руските закони) принадлежност към Руската федерация", пише във факсимилето. "Искаме да отбележим, че предлаганият от вас вариант влече след себе си най-огромни имиджови загуби в очите на руските граждани и може да предизвика необратими процеси вътре в РФ" (Руската федерация - б.р.).

"Молим ви също така да приложите вашето влияние върху киевските власти с цел незабавното прекратяване на активните бойни действия до окончателното съгласуване на окончателния вариант", се казва още в текста.

Според запознати появата на текста е знак, че или текат тайни международни преговори за примирие в Украйна и /или, че предложението изтича, за да тества реакциите в Киев и сред международната общност. Вчера президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон разговаряха по телефона и според комюникетата на Кремъл и на Елисейския дворец военните действия и сигурността на Запорожката АЕЦ са били сред главните обсъдени теми.

За момента Зеленски и членовете на правителството му изключват каквито и да са преговори с Русия до "пълната деокупация" на Украйна, включително и на Крим. Украински медии писаха миналата седмица, че Киев е отхвърлил послание от президента на САЩ Джо Байдън да седне на масата на преговорите. Според съобщенията то е било лично предадено миналата седмица при посещение на американския държавен секретар Антъни Блинкън.

Руският външен министър Сергей Лавров каза вчера, че страната му не се е отказала от преговорите и разкритикува Киев, че с неотсъпчивата си позиция прави положението  по-трудно. Днес Дмитрий Медведев, зам.-председател на руския Съвет за сигурност, написа в Телеграм, че ако Киев не приеме сегашните руски предложения, ще му се наложи в бъдеще да бъде поставен пред искане за пълна капитулация при условията на Москва.

Горецитираният документ изтича в момент, когато с мълниеносна и изненадваща операция украинските въоръжени сили освободиха 3 000 кв. километра свои територии, окупирани от Русия и осуетиха плановете ѝ да завладее изцяло в Донбас.

Вчера руският бизнесмен в изгнание Михаил Ходорковски публикува във фейсбук факсимиле, за което твърди, че е секретно писмо на руското финансово министерство. Според текста до 24 август 2022 г. руските въоръжени сили в Украйна са дали 48 759 убити и на семействата им са изплатени 361,4 милиарда рубли (приблизително 11,5 милиарда лева).