9 май, деня на капитулацията на нацистка Германия през 1945 г. може да се окаже ключова дата и в днешната война на Владимир Путин срещу Украйна, пише днес американският седмичник "Нюзуик".

Според изданието до тази дата Русия ще намери някакъв начин да обяви някаква победа и да спре да се бие или 9 май ще задейства преход от "специалната операция" на Москва към "война". Тогава Русия би предприела мобилизация в национален мащаб, за да разгроми Украйна със заплахата за по-нататъшна ескалация на бойните действия.

Руският лидер ще трябва да вземе решение какво да прави с новата офанзива срещу Източна Украйна, която също забуксува след провала не предишната около Киев.  Сега руските сили, който са завзели територия във формата на подкова от Харков на север до Херсон на юг, се опитват да обкръжат  и унищожат защитниците на Източна Украйна, т.нар. Донбас, но и това не има се удава заради яростната съпротива на войските на Киев.

"Русия пак зависи от далечни въздушни удари и ракетен огън да проправи път, по който да напредват сухопътните ѝ войски", казва пред "Нюзуик" висш офицер от американската армия, говорещ под условие за анонимност. "Но тя не може да поддържа офанзива на гигантския фронт, който създаде сега. Супермотивираните украински сили не само отстояха тяхното и даже напреднаха на някои места, но те наблюдават отново как врагът се препъва. Да, Русия се бие, но Украйна побеждава".

Около 20 процента от руските сили са ангажирани във вече 53-дневната обсада на Мариупол, ключово пристанище на Азовско море, където съпротивата срещу тях продължава. Командващият на Централния военен окръг на Русия ген. Рустам Минакаев каза през уикенда, че целта на сегашната фаза на "операцията" е да бъде превзета цяла Южна Украйна и така да бъде създаден коридор между Донбас и Приднестровието в Молдова. 

Въпреки 24-часовата канонада от почти 1000 снаряда на ден руските сили в Донбас засега са отбелязали напредък от по няколко километра, докато украинските са успели да си върнат територии в някои участъци от фронта. Най-много войските на Москва са загубили през последните дни около Харков, където украинските войски разшириха периметъра на териториалния си контрол, освобождавайки градчета и села в периферията на втория по големина град в страната. Те са се укрепили и в Краматорска и Славянск, където Русия иска да затвори обръча около тях.

Според управителя на Харковска област Олег Синегубов Русия се е отказала да превземе града така, както по-рано се отказа да превземе Киев. Напредъкът на руснаците на юг, около Херсон е още по-малък отколкото на север. Не успяват да вземат почти половинмилионния Николаев (Миколаив на украински език).

От разгрома на Русия в Северна Украйна и оттеглянето  Киевска област силите на Путин силите на Путин се насочват в Южна Украйна, за да подпомогнат втората фаза. Повечето от тези сили идват от Русия, защото войските от Северна Украйна са понесли твърде големи загуби, за да влязат веднага в бой, отбелязва "Нюзуик". Преди офанзивата Русия имаше около 65 батальонни тактически групи (БТГ) на юг, което се рамнява на близо 50 000 войници на предна линия. Допълнително 20 или повече БТГ сега се присъединиха към тези сили, за да станат те общо около 82-85 вътре в Украйна. Русия е събрала също 100 000 войници близо до украинските граници.

Но тези подкрепления нито са свежи, нито готови, пише седмичникът. Той цитира източници в Киев, които сега се шегуват, че Украйна има сега повече танкове на бойните полета вътре в страната от Русия. Руските сили са не само нередовно снабдявани, те са и зле координирани, отбелязва "Нюзуик".

Експертите твърдят, че всичко е въпрос на плътност на бойното поле, т.е. колко сили Русия може да се събере, за да действат заедно. За близо два месеца бойни действия армията на Путин показа малка способност за координация между съседни сили или за успешно командване на големи формирования. Логистичните проблеми – доставката на боеприпаси, гориво и дори храна – останаха нерешени. Факторите на околната среда – времето, терена, пролетното размразяване – също затрудниха Русия. Руската армия също продължава да бъде обхваната от сериозни проблеми с бойния дух, пише, списанието.

То посочва, че в същото време западната военна помощ за Украйна се увеличава и разширява обхвата си от първоначално противотанкови оръжия и ракети земя-въздух, сега - и с тежко оборудване. Скоро западната артилерия ще бъде в ръцете на украинските защитници – първото чисто настъпателно оръжие, което ще бъде изпратено в страната.

На близо 400-километровия фронт Путин може да постигне известен напредък в Донбас през следващите две седмици, за да обяви победа на 9 май, но като цяло прогнозите на място са мрачни. Това оставя обявяването на война и нареждането за национална мобилизация като втора опция на Путин на 9 май: решителен ход, който да съответства на тежестта на руския национален празник.

„Като се има предвид човешката цена на войната досега - около 20 000 убити руски войници - и крехкостта на вътрешната подкрепа за продължаване на сраженията, има малка възможност за успешна национална мобилизация у дома“, казва пред списанието друг офицер от Пентагона.

За два месеца война Русия е загубила повече войници отколкото в цялата 10-годишна война в  Афганистан през 80-те години на миналия век и това нито може да остане скрито, нито оправдано пред руското общество, в което се забелязва нарастващо недоволство от твърде големите жертви, според американското военно разузнаване.

Негов представител казва, коментирайки перспективата за евентуална момилизация:

"Все едно да се върнат съветските дни с ограничения за всичко и остър недостиг на храни. Мобилизирането на десетки хиляди наборници е задача сама по себе си сложна. Прибавете към това, че руският народ може да не подкрепи по-широкомащабна война и ще установите, че наистина Путин е притиснат в последния ъгъл".

Украйна е дала досега почти толкова военнни жертви колкото Русия според "Нюзуик", т.е. около 20 000, но тя носи и тежестта на многобройните цивилни жертви - по различни преценки общо около 30 000, 20 000 от които само в Мариупол. 

Предупреждението на американския президент Джо Байдън, че Русия никога няма да може да установи контрол над цяла Украйна подготвя света за месеци, а може би и години война. Но как точно би протекъл конфликтът се решава днес в Донбас и на юг.