След раздходка до самия връх на правосъдната ни система - ВКС, спецпрокуратурата и съответно спецсъдът продължават да се занимават с "подвизите" на Михаил Стефанов от Стара Загора. На няколко пъти той уринира върху българския флаг (като единия път и го подпали), снима се и се качи в YouTube. 

И не просто се занимават, ами утре делото му тръгва отново от първа инстанция в създадения да се бори с тероризма, "високата" корупция и организираните престъпни групи Специализиран наказателен съд. Който междувременно пък бе полу-закрит... 

Делото срещу Стефанов по най-сериозната Глава първа от НК, където са държавна измяна, шпионаж в полза на чужда държава, диверсия, тероризъм и пр., е показателно за много неща в (спец)съдебната ни система.

Както Клуб Z писа, през 2018 г. Стефанов, който се титулува "журналист и издател" под името Михаил Михайлов, стигна до съд. Тогава той се засне как пали, а после уринира върху националния флаг пред Съдебната палата в София.

"Днес, 02.06.2018 г., отидох пред Съдебна палата - София. Това е бърлогата на двете най-големите престъпни групи в България - Съда и Прокуратурата. Там запалих националния флаг на България, а после и се измочах отгоре му. Не очаквам жеста ми да трогне престъпници като Сотир Цацаров или Лозан Панов, както и мафиотските структури, които управляват - Съда и Прокуратурата", написа тогава той.

Така се обзаведе с дело по чл. 108, ал. 2, която гласи:

"Който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, или знамето или химна на Европейския съюз, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до три хиляди лева."

С решение на законодателя обаче делата по този раздел от НК са компететност на спецпрокуратурата и са подсъдни на спецсъда (затова там сега са и "пръскачките" на "ТАД груп", и широко анонисраните "руски шпиони" като Николай Малинов, там беше и Сарафово - б.а.).

Междуврумунно обаче Стефанов през 2020 г. повтаря акцията - заснема се на "неустановено място в Стара Загора", а после уринира въху флага и на 60-ина метра от сградите на Специализираната прокуратура и Специализирания наказателен съд.

Процесът срещу него тече мъчително.

На 27 септември 2018-а получава присъда 2 години от първата инстанция - Спецсъда. Апелативният спецсъд обаче отменя присъдата зради незаконен сътав и образува друго дело. 

Датата вече е 18 юли 2019 г. Съдебен състав от апелацията чете на старозагореца, който редовно изпада в схватки с полицията, която настоява да го освидетелства и да го въдворява, нова присъда от 1 година и 10 месеца условно с 4 г. изпитателен срок.

Така тази присъда отива на Върховен касационен съд.

Със свое решение от 3 ноември 2020 г. ВКС я отменя напълно и връща на първоинстанционния съд, да се гледа от друг състав.

Между другото върховните съдии (състав с председател Спас Иванчев) пишат:

"Известно е, че въпросите относно: възможността на подсъдимия да разбира свойството и значението на извършеното от него и да ръководи постъпките си; възможността му да участва пълноценно и активно в наказателното производство, както и дали страда от психически или физически недостатъци, които му пречат да се защитава сам, са от изключително значение за правото му на защита и осигуряването на справедлив процес. Тези въпроси не могат да получат отговор от съда, без помощта на експерти...

... Независимо от това, СНС си е позволил от съдържанието на писмените молби и исканията на подсъдимия да не се дава ход на делото, поради причинена черепно-мозъчна травма, припадъци и неадекватно състояние... на основата на личните му наблюдения и преценки за състоянието на същия, да извежда положителни заключения по въпросите, за които иде реч и които не са, както се подчерта, от неговата изключителна компетентност....

При тези констатации се налага извод, че първоинстанционното производство е протекло при съществено нарушение на процесуалните правила, гарантиращи правото на защита на подсъдимия и в разрез с изискването за справедлив процес.

Съдът е трябвало да изясни в детайли здравословното състояние на подсъдимия и установи – води ли се на отчет в съответен център за психично здраве, от кога и с каква диагноза; провеждано ли е лечение – кога и какви са резултатите от него; претърпявал ли е подсъдимия черепно мозъчна травма и какви са последиците за здравето му..." и пр.

Всичко това явно не е направено.

И още една година 

След като това решение се връща на ул. "Черковна" в обикновения спецсъд, на 18 януари 2021 г. съдията от спецсъда установява неясноти. И го праща отново на Върховния касационен съд - вече за тълкуване на собственото му решение за "рестарт".

След година и нещо ВКС се произнася.

Така процесът си има нов номер - от 28 март 2022 г. и ако обществото извади късмет - утре срещу този толкова опасен "терорист" нещата тръгват от нулата: от разпоредителното заседание, както казахме - на първа инстанция.

Между другото - без никаква връзка, утре Спецсъдът гледа споразумение на дилъра Атанас Мечев-Гаргата, който явно се е признал за виновен и споразумял с прокуратурата.

Иначе и двете институции - и спецпрокураутрата и спецсъдът със съответните им апелации, бяха закрити с решение на 14 април на второ четене на Народното събрание. То обаче още не е обнародвано в Дръжавен вестник заради настъпилите Великденски празници. Така съдът си пуска до медиите редовната програма и си гледа дела.

Все пак с голяма степен на вероятност може да се предположи, че "подвизите" на Михаил Стефанов ще надживеят Спецсъда и Спецпрокуратурата.