Алина Кабаева, някогашна звезда на руската художествена гимнастика, която е сочена за неофициална първа дама на Русия, е потенциална мишена на санкции на САЩ. Такъв отговор дойде от администрацията на президента Джо Байдън след серия от журналистически въпроси защо тя не е в списъка на лицата, срещу които са предприети ограничителни мерки.

"Никой не е в защитен от нашите санкции."

Това каза прессекретарят на Белия дом Джен Саки в понеделник, съобщава "Вашингтон пост". Тя коментира темата, след като "Уолстрийт джърнъл" написа, че САЩ са премахнали Кабаева от списъка в последния момент.

От 24 февруари насам Вашингтон наложи санкции на Путин, близки до него хора, дори на две от дъщерите му (поне официално известните му дъщери от първия му брак). Миналия месец Байдън подчерта, че "Путин не може да остане на власт", припомня "Вашингтон пост".

Санкциите срещу дъщерите на Путин - Катерина Тихонова и Мария Воронцова, бяха наложени след като се появиха доказателства за зверства на руските войски в района на Киев.

Но Кабаева се смята за толкова близка до Путин, според написаното в "Уолстрийт джърнъл", че санкции срещу нея могат още повече да разрушат отношенията между Москва и Вашингтон. Световните лидери оказват натиск Русия да се съгласи на реални мирни преговори, а руският посланик във Вашигтон Анатолий Антонов каза преди дни, че Кремъл иска стабилизиране и развиване на отношенията с администрацията на Байдън.

Бабата на Кабаева също е придобила луксозен апартамент край река Нева в Санкт Петербург от бизнес партньор на руския президент, според информации от руски медии.

Кремъл дълго отричаше връзката на Путин с бившата гимнастичка, въпреки че според множество публикации тя е майка на няколко от неговите деца. Миналата седмица тя се появи, след дълго отсъствие от публичното пространство.

Кабаева присъства на наречения на нейно име "Фестивал на Алина" в Москва, според снимки в Инстаграм.