Изглежда, че всяка власт особено обича строителството - оттам очевидно се печели най-добре. В България си имаме санирането и магистралите, в Москва, където живеят близо две Българии - т.нар. програма за реновация, разрушаване на пететажните домове, наречени "хрушчовки", и на тяхно място строителство на нови. В част от жилищата настаняват жителите на "хрушчовките", а друга продават на свободния пазар. 

Всъщност това са панелки, строени в края на 50-те до края на 80-те години на миналия век, с каквито е пълна и България. Но у нас предпочитат да ги санират. 

Програмата, подкрепена лично от президента Владимир Путин, и анонсирана от кмета на Москва Сергей Собянин точно преди година, беше облечена в закон, приет от Думата през юни м.г. Законът дава големи права на столичните власти да разрушат пететажните постройки, да наемат строители и после да продадат част от жилищата. Става въпрос за близо 5200 такива сгради в Москва, в които живеят над 1 милион души, а общата стойност на грандиозния проект се изчислява, по данни на "Комерсант", на 3.5 трилиона рубли (около 490 милиарда евро по днешен курс - б.р.). 

За начало са одобрени 400 милиарда рубли (близо 5.6 млрд. евро по курса към днешна дата - б.р.), които, по думите на Собянин, ще дадат възможност да се работи по благоустройството в близките 4-5 години.

Порциите - само за наши

Основателят на Асоциацията на руските предприемачи-мюсюлмани Марат Кабаев, бащата на гимнастичката и бивша депутатка на Държавната Дума Алина Кабаева, е покровител на заместник-кмета на Москва, който отговаря за строителството - Марат Хуснулин, с когото са работили в строителния бизнес в Казан, съобщи руската медия "Дъжд" (Дождь). Сега основните изпълнители на програмата за "обновяване" на столицата ще бъдат предприемачи от Татарстан, посочва телевизионният канал, който не назовава източниците си.

Хуснулин не е коментирал разкритията, а с Кабаев от медията не са успели да се свържат. 

Алина Кабаева и Владимир Путин

Според информацията на телевизията, именно с покровителството на Кабаев Хуснулин се е прехвърлил в Москва и през 2010 г. е назначен за шеф на столичното строително предприятие. Непосредствено след пристигането на Хуснулин в руската столица, там се прехвърлят и двама важни играчи на строителния пазар в Казан - Дамир Газизов и Алберт Суниев.

Марат Кабаев е една от легендите на футбола в бившия СССР. С дъщерите си Алина (вляво) и Лейсан.

 

Според източници на "Дъжд", "Управлението за гражданско строителство" (УГС) и "Управлението за експериментално застрояване на микрорайони", които оглавяват съответно Газизов и Суниев, ще бъдат основните изпълнители на разрушаването на "пететажките" в Москва по програмата за реновация. Тези организации вече са започнали да строят къщи в рамките на "обновяването" в Головински район.

УГС е построило домовете на първите 14 места, където ще бъдат преместени първите участници в програмата. Още през август м.г. разследващата онлайн медия "Медуза" съобщи, че приятели и някогашни бизнес партньори на Хуснулин ще строят жилищата по програмата за "реновация". Сред тези компании беше назовано и ръководеното от Газизов УГС.

Преселението започна на 9 февруари

За да изпълни програмата, Държавната Дума прие закон за обновяване, като даде на московските власти специални правомощия. Документът позволява разрушаването на сградите от "първия период на жилищно строителство" до девет етажа, както и структурно подобни сгради по решение на жителите.

Всяка сграда може да бъде включена в програмата за обновяване с две трети от гласовете на жителите (да ви е познато от санирането в България - б.р.). На живущите в тях се предлагат равностойни по площ - или по цена, жилища или парична компенсация за избор. Жилищата, които се предоставят в замяна на разрушените, трябва да са в същия район, с изключение на Зеленоград и Нова Москва (където апартаментите ще бъдат разпределени в рамките на окръга).

Хрушчовка.

Преселението започна на 9 февруари тази година - към днешна дата, по думите на зам.-кмета Хуснулин, са готови 1 млн. квадратни метра нова жилищна площ, което е около 6% от необходимото.

Формално - битка с битовата престъпност

Според РБК разрушаването на "хрушчовките" и преселетнието ще помогнат усилията на градските власти в Москва да намалят нивото на битова престъпност. Московската прокуратура съобщава, че от януари до ноември 2017 г. в Москва са извършени общо 127 400 престъпления, от които 5231 са концентрирани в Източния окръг. Именно там се намират повечето домове, включени в програмата за обновяване - повече от 1000, близо 1/5 от всички.

В "хрушчовките", които са едни от най-евтините жилища в руската столица, живеят предимно хора с нисък социален статус. Въпреки мащабите и подкрепата от "най-високо място", реновацията среща съпротива и много хора не искат да напуснат домовете си. Това не спира обаче мащабното строителство в руската столица. 

В България панелните блокове са близо 19 000, в тях има над 900 хиляди апартамента, обитавани от близо 1.7 млн. българи - малко повече от засегнатите от преселението руснаци.