Властите на самопровъзгласилата се Приднестровска молдовска република съобщиха за две експлозии в радиокула, намираща се в близост до границите с Украйна, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Рано сутринта бяха чути две експлозии в село Маяк", се казва в изявление на вътрешното министерство на подкрепяната от Москва република, която не е призната от международната общност.

Няма пострадали, но е била засегната радиокулата, намираща се на около 50 км северно от регионалната столица Тираспол. Повредени са две мощни антени, препредаващи честотите на руски радиостанции, добави министерството, като публикува снимки.

Вчера властите на региона съобщиха за експлозии, разтърсили министерството на държавната сигурност на непризнатата република. То е било подложено на нападение с гранатомети. Пострадали няма.

Молдова се опасява да не бъде въвлечена във военната офанзива, която Русия води в Украйна от повече от два месеца. Тези притеснения се засилиха миналата седмица, след като руски генерал заяви, че Москва иска да завземе граничещата с Приднестровието Южна Украйна, за да има пряк достъп до сепаратисткия анклав, който получава от нея икономическа и военна помощ, припомня АФП. Генерал-майор Рустам Минекаев, заместник-командир на войските на руския Централен военен окръг, добави че рускоезичното население в Молдова е потискано. Това беше един от претекстите, използвани от Москва, за обосновка на военната си намеса в Украйна.

Молдовската президентка Мая Санду насрочи среща на националния съвет за сигурност, която ще бъде посветена на инцидентите в Приднестровието, предаде Ройтерс. 

Приднестровието се отцепи от Молдова след гражданска война. В анклава с население около 500 000 души са разположени 1500 руски военни. Москва му доставя безплатно и природен газ, припомня АФП.

Мая Санду: Това е опит за ескалация на напрежение

Последните инциденти в молдовския сепаратистка област Приднестровие са опит за ескалация на напрежението, каза молдовската президентка Мая Санду, цитирана от Ройтерс.

"Призоваваме нашите граждани да останат спокойни и да се чувстват в безопасност", каза Санду след заседание на националния Съвет за сигурност и обяви засилване на контрола върху трафика и патрулирането на границата, предаде Франс прес.

Тя осъди всякакви опити да се наруши мирът в страната и каза, че Молдова ще вземе всички мерки, за да предотврати ескалация. Молдовската президентка отбеляза, че Молдова остава отворена за договаряне на мирно уреждане на проблемите в региона и допълни, че ситуацията в Приднестровието е сложна и напрегната.

От своя страна ръководителят на сепаратистката област Вадим Красноселски каза, че следите на "терористичните атаки" водят към Украйна.

"Русия иска да дестабилизира Приднестровието, което предполага, че Молдова трябва да очаква да приеме "гости", написа в Туитър съветникът на украинския президент Михайло Подоляк, имайки предвид руските войски, предприели инвазията в Украйна на 24 февруари.

"Ако Украйна падне, утре руските войски ще бъдат пред портите на Кишинев", допълни съветникът, но отбеляза, че Украйна ще гарантира стратегическата сигурност на региона.