„Не виждаме причина, поради която Молдова да бъде потърпевша от военен сценарий като Украйна.“

Това заяви пред Клуб Z в Брюксел молдовският външен министър Нику Попеску. Той говори пред Комисията по външна политика в Европейския парламент.

„Разбира се, трябва да бъдем подготвени за всички ситуации. В целия регион има напрежение. Цяла Европа е засегната от това. Но се надяваме и изхождаме от идеята, че разширяването на военната зона няма да бъде автоматично“, каза Попеску.

Мнозина на Запад се опасяват, че Молдова може да стане следващата цел на Русия. Още повече, там бе обявена първата сепаратистка република след разпадането на СССР – Приднестровието. Това се случи още през 1992 г.

Засега територията, намираща се между левия бряг на река Днестър и Украйна, не е официално призната от Русия. Кремъл обаче отказва да изтегли оттам своите малко над 1000 военнослугещи въпреки настояванията на проевропейските управници в Кишинев.

„Всяка страна има своите различия - географски, исторически, езикови. Има и прилики. И в Украйна, и в Молдова има сепаратистки конфликти.

Но от самото начало контекстът у нас е изцяло мирен. Имахме различна траектория на взаимодействие. И ние, и сепаратистката власт винаги сме действали с идеята, че единственото възможно разрешение на конфликта е мирното. Продължаваме със същия подход“, допълни Нику Попеску.

По думите му в Кишинев не виждат никакви признаци на желание от страна на властите в Приднестровието да се превърне във военна зона. Никой там не желае да живее в зона на бойни действия.

Конституцията на Молдова е приета през 1994 г. и в нея е записано, че страната е неутрална. В момента в Молдова не се говори за промяна на това положение. Така министърът пък отговори на въпрос на Клуб Z дали проевропейските президент и правителство ще поведат бившата съветска република към членство в НАТО.

В началото на месеца Молдова и Грузия подадоха молби за приемане в ЕС. Преди това Украйна поиска да бъде приета по бърза процедура.

Молдова е най-засегнатата от бежанския поток от Украйна, каза Нику Попеску пред евродепутатите. От началото на военните действия населението на страната се е увеличило с цели 4 на сто.