Цяла палитра от български политици проведоха срещи с украинския външен министър Дмитро Кулеба. Но все едно да бяха играли на криеница с него.

"Тези, които не желаят, които се колебаят, които говорят срещу доставките на оръжия и военно оборудване за Украйна, те на практика подкрепят руската агресия и избиването на наши граждани".

Това обяви Кулеба, след като се запозна с разделението в коалиционното правителство и парламента по въпроса за изпращането на военна помощ за Украйна. За да не оставят никакво съмнение каква позиция заемат, двамата представители на БСП в комисията по външна политика Кристиан Вигенин и Георги Михайлов направиха почти всичко възможно да не присъстват на заседанието й.

"Военна помощ" - не. Но в комисията по външна политика бе прието проекторешение на НС за изпращане на "хуманитарна, финансова и техническа за защитни цели" помощ. Около последното словосъчетание възниква неяснота - дали се подразбират защитни средства като каските и бронежителките, които кабинетът вече обяви, че ще изпрати, или към тях и смъртоносни средства за отбрана като автомати и изтребители. А може би точно това е целта?

По време на разговора с президента Румен Радев топ дипломатът изрази несъгласие с формулировката, която държавният глава избра, за да опише конфликта. Той го определи за "братоубийствена война".

"Ако говорим за братски народи, то е сигурно като Каин и Авел", обяви Кулеба. 

Журналисти от проекта за разследвания "Схеми" откриха роднини на наборник от потопения руски крайцер "Москва". Майката на руския войник разказва за ужаса, който синът й и неговите другари са преживели... когато украинските ракети поразяват кораба. Истината винаги намира начин да излезе наяве. Дори и в Русия.

Ако не подкрепим Украйна, войната ще застигне и нас. Това е краткото послание, което кметът на Мелитопол Иван Фьородов отправи към България пред журналист на Клуб "Z". 33-годишният Фьодоров бе гост на дебат за ефекта и прилагането на санкциите на ЕС срещу Русия в европейския парламент. Той бе държан в плен от руските войски, след като градът му бе окупиран. Вижте какво още каза в долния линк.

 
Помните ли случая за бития студент Евгени Марчев зад колоните на МС по време на протестите през юли 2020 г.? Е, може вече да го забравите. Родната прокуратура призна, че "разследваните четирима полицаи може и да са били били" и че "Евгени Марчев е бил бит". Тънкият детайл е, че други четирима полицаи са го били, които са "неустановени". Понякога така се получава...
 
 
И за финал - едно добро дело. Дарителската инициатива #steniskanabala ("С тениска на бала") продължава и тази година. Нейната цел е подпомагане на абитуриенти в неравностойно положение и такива, които искат да продължат образованието си във висше учебно заведение. За осем поредни години досега благотворителната акция осигури 259 стипендии за ВУЗ и 98 финансови поощрения за тези от тях, които имаха отличен и много добър успех във втори и трети курс. Повече за нея може да прочетете по-долу.