От 28 юли 2022 г. специализираните съдилища и прокуратури престават да съществуват – това следва от обнародваните днес в Държавен вестник промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) (пълния текст на законовите промени може да видите тук).

На 14 април бе окончателното гласуване на второ четене, с което парламентът закри структурите - често критикувани, че са "бухалка" на предишната политическа власт, че представляват извънредни съдилища, че служат за разправа с бизнес съперници и пр.

Според преходните и заключителни разпоредби на закона спецструктурите се закриват три месеца след обнародването на измененията, т.е. от 28 юли (чл. 41 от Закона за нормативните актове предвижда, че „когато нормативният акт влиза в сила в определен срок след деня на неговото обнародване, денят на обнародването не се брои в този срок“, а „срокът изтича в 24.00 часа на последния ден“). Това припомня правният сайт "Лекс".

От обнародването на измененията обаче започва да тече 14-дневният срок, в който магистратите трябва да подават заявление за преназначаване до съответната колегия на Висшия съдебен съвет.

След изтичането на този срок Съдийската и Прокурорската колегия имат 30 дни, за да разкрият съответните длъжности в съдилища, прокуратури и следствени отдели, на които да бъдат преместени спецмагистратите.

Това означава, че фактическото преназначаване може да започне от 9 юни, пише "Лекс".

В един съд се преназначават до една четвърт от съдиите от закрития Специализиран наказателен съд и до една трета от магистратите от апелативния спецсъд. Аналогични са и разпоредбите за прокурорите – до една трета от обвинителите могат да бъдат преместени в една окръжна прокуратура, както и до една трета – в една апелативна прокуратура.

Клуб Z напомня обаче, че обикновено при такива катаклизми всички желаят да правораздават и да работят в София - а не където ВСС ще изчисли, че има нужда от магистрати. Това вече доведе до силни брожения у работещите в спецструктурите.

Както е известно, висящите дела ще продължат в Софийския градски и Софийския апелативен съд.

От 28 юли 2022 г. започва да тече и 7-дневен срок, в който досъдебните производства и делата, по които не е проведено разпоредително заседание, трябва да бъдат прехвърлени на компетентните прокуратури и съдилища.

Също от тази дата се прекратява мандатът на съдебните заседатели, които са разпределени за участие по дела, по които обаче не е проведено разпоредително заседание.

От днес обаче са в сила разпоредбите, с които се премахват кариерните и финансовите бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет и инспекторите от Инспектората към ВСС.

Също от 26 април 2022 г. отпадат и т.нар. хоризонтални бонуси за административните ръководители, които до момента можеха да избират на коя равна по степен длъжност искат да работят след края на мандата им. Тази опция вече не съществува и за зам.-шефове на съдилища и прокуратури, както и за магистратите, които се връщат в съдебната система, след като са били министри, конституционни съдии и т.н.

В сила от днес са и текстовете, с които се прекратяват конкурсите за спецструктурите, както и атестациите на магистратите, участващи в тях, както и разпоредбата, която задължава главния прокурор да публикува инструкциите и указанията за дейността на държавното обвинение, които издава.

Иван Гешев вече обяви, че ще атакува промените в ЗСВ пред Конституционния съд. Ако искането му бъде допуснато за разглеждане, Висшият съдебен съвет ще трябва да спре всички процедури по преназначаването на магистрати до произнасянето на КС.