Санкциите на ЕС срещу Русия са като диетата. Такова сравнение направи от трибуната на Европейския парламент в Страсбург върховният представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел.

Евродепутатите му задаваха въпроси за ситуацията в Украйна. А повод за сравнението стана българският представител Александър Йорданов от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП).

„Мисля, че трябва да настояваме санкциите да бъдат ефикасни. Не можем да се откажем от тях, преди да сме видели техния ефект. Те може да нямат незабавен ефект. Това е все едно да си на диета. Дори малко да ограничаваш храненето, няма да отслабнеш още на другия ден“, отговори Борел.

Той обаче не бе съгласен с мнението на Йорданов, че за бъдещите отношения с Русия трябва да се разговаря не с Владимир Путин, а със следващия й президент.

„Трябва да се говори с всички, включително с Путин. Разбира се, че трябва да се разговаря с този, който всъщност управлява. Не можем да разговаряме с някой друг.

И е необходимо да продължим. За това съществуват дипломатически канали. Няма как да се стигне до решение на проблема без активно участие на руската страна“, каза Борел.

Дипломат номер 1 на ЕС даде за пример разговора на френския президент Еманюел Макрон с Путин за Запорожката АЕЦ. Той припомни и разговорите, водени от ООН с Москва, за да могат да бъдат изнасяне украински продукти.

Путин няма намерение да прекрати тази война, каза още Борел. Ако има мирни преговори, те трябва да започнат след прекратяването на сраженията, отговори той на друг въпрос на Александър Йорданов.