Покупката на Twitter излезе солено на акционерите на Tesla - основната компания на Илон Мъск, която загуби 12,2% от стойността си на борсата снощи, или над 125 млрд. долара.

Макар част от загубите да са свързани с малък спад на цялата фондова борса вчера, несъмнено загубата е и вследствие на сделката за Twitter, която бордът на директорите вчера одобри. Мъск обяви, че е готов да плати 44 млрд. долара за любимата си социална платформа, седмици след като се опита да вземе някакъв контрол с по-малък дял.

Това има незабавен ефект върху Tesla, основния източник на богаството на Мъск. Причината - милиардерът обяви, че ще разчита на банките за над половината от парите за сделката, но че ще покрие 21 млрд. от нея сам. Как ще стане това, не е ясно, но продажба на част от акциите на Tesla или ползването им като гаранция за заем е един от очевидните варианти. 

В допълнение акционерите се притесняват и от последствията за Tesla от страна на Китай. Платформата Twitter не е в добри отношения с Поднебесната империя, а 25% от продажбите и 50% от производството на Tesla е именно там.

Налице е и рискът Мъск да бъде порядъчно разсеян от новия си проект. Досега любимата му SpaceX отнемаше време от Tesla, но космическата компания поне има договори с НАСА и американското правителство, а Twitter вече две години е на загуба.