Бордът на директорите на Twitter е приел офертата на Илон Мъск, съобщиха от социалната платформа. За 43 млрд. долара Мъск ще изкупи всички акции на компанията и ще я свали от борсата.

Така една от основните социални мрежи ще влезе под пълния контрол на един от най-богатите хора в света - който същевременно с това никога не е управлявал интернет компания.

Основен мотив на Мъск да купи Twitter е неговата концепция за по-малко ограничаване на свободата на словото на платформата. Но какво точно означава това и как ще се изрази в политиките на Twitter все още е мистерия - Мъск нарича себе си "радикален" по отношение на тази тема, но е демонстрирал опити да заглуши критиците си в миналото.

"Свободата на словото е основата на функциониращата демокрация, а Twitter е "цифров градски площад", на който се обсъждат жизненоважни въпроси за бъдещето на цялото човечество", написа днес Мъск. 

"Искам да направя Туитър по-добър от всякога, като подобря продукта с нови функции, като направя алгоритмите с отворен код. Така ще повиша доверието, ще победим спам ботовете и ще удостоверим автентичността на всички потребители. Туитър има огромен потенциал и с нетърпение очаквам да работя с компанията и общността на потребителите, за да го отключим."

Същевременно, милиардерът демонстрира желание да анкетира потребителите за всякакви свои идеи - от практични, като добавяне на бутон "редактиране", през абсурдни - като прекръщаване на Twitter на Titter...

Сделката още не е финализирана и може да бъде разтрогната. Макар Мъск да твърди, че вече има налични нужните средства, това ще се разбере в следващите дни.

Бордът на директорите се притесняваше от враждебно поглъщане и взе мерки срещу това, но основателят на SpaceX и Tesla, макар и да оказа натиск на борда, не предприе подобна агресивна тактика и вместо това предложи добра оферта на настоящите акционери на компанията.

Фактически Мъск купува компанията с цена за акция от 54,20 долара. Това означава, че покупната цена е с надценка от 38% спрямо крайната цена на акциите от 1 април, когато реално бе последният ден преди деня, в който милиардерът обяви, че е купил 9% от компанията. 

От съобщението на борда на Twitter става ясно, че Мъск вече е осигури 25,5 милиарда долара чрез дълг и марджин заем, освен това е предоствил около 21 млрд. долара собствен капитал.